В навечерието на студеното време, в Европа търсят алтернативни доставчици

...
В навечерието на студеното време, в Европа търсят алтернативни доставчици
Коментари Харесай

Ще помогне ли САЩ на Европа с газ за зимата

В " навечерието " на студеното време, в Европа търсят различни снабдители на нефт и газ, вместо тези от Русия. Впрочем, напролет от Съединени американски щати идваха обнадеждаващи изказвания, че те ще оказват помощ на Европа с доставка на енергоносители, написа в коментар на РИА Новости, на основата на пазарна информация и отзиви на американски анализатори.

Но в този момент, по мненията на анализатори и пазарни играчи, опциите на американския експорт на енергоносители са съвсем на лимита си.

Обемът на износа от Съединени американски щати за Европа на полутечен природен газ (LNG) е скочил три пъти спрямо предходната година. Същевременно, скокът в пъти на цените на енергоносителите е доста " добре пристигнал " за американските компании, добиващи шистов газ и петрол. С такава висока рентабилност, те са в положение да влагат в покачване на потенциала си.

Производствените мощности в Съединени американски щати бяха натоварени до цялостен потенциал, беше пуснат нов цех Calcasieu Pass за произвеждане на 12 милиона тона LNG годишно. Министерството на енергетиката на Съединени американски щати заяви, че 75% от износа на американски LNG отива в Европа, приблизително 10 милиарда кубически метра на месец.
 Износът на полутечен газ от Съединени американски щати се свива с 20%
Износът на полутечен газ от Съединени американски щати се свива с 20%

Причината е повредата преди дни на един от най-големите фабрики за LNG в Съединени американски щати

За съпоставяне, Русия достави към 155 милиарда кубически метра газ за Европейски Съюз през 2021 година Обаче специалисти споделят, че задокеанските производители на полутечен газ към този момент са достигнали " тавана " на потенциала си и няма да могат да усилят още производството, с цел да компенсират недостига, когато ембаргото на Европейски Съюз върху вноса на съветски нефт влезе в действие в края на годината.

По данни на американската капиталова компания Quantum Energy Partners, износът на полутечен газ (LNG) и нефт от Съединени американски щати за Европейския съюз е съвсем достигнал лимита си.
 Испания стана най-големият в света вносител на съветски полутечен газ
Европейската страна, която стана най-големият в света вносител на съветски полутечен газ

За което похарчи забележителна сума

" Съединени американски щати не са в положение да добиват повече нефт и газ. Няма да има помощ за Европа - нито с нефт, нито с газ ", споделя Уил Ван Ло, началник на Quantum Energy Partners. Пазарните играчи приказват за същото.

" Съединени американски щати усилиха доставките на енергоносители основно с цел да се възползват от високите цени в Европа ", разяснява Скот Шефилд, основен изпълнителен шеф на петролната компания Pioneer Natural Resources.

Спиране на производството

Заради енергийната рецесия предприятия в Европа затварят едно след друго. Например от септември словашкият Slovalco, който е главният снабдител на алуминий в Европа, лимитира производството си.

Същото оповестяват и от холандския цех за цинк Budel. " На пауза " е полския ANWIL, норвежкият Yara работи с понижен потенциал до 35%. А в Германия разформироват филиалите на SKW Sticksoffwerke Piesteritz.
 Борбата за полутечен газ в света се ожесточава, кои са първите
Борбата за полутечен газ в света се ожесточава, кои са първите " жертви "

Европа " надува " цените на газа, което се отразява освен на нея
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР