В навечерието на срещата във Вилнюс Северноатлантическият алианс е затънал

...
В навечерието на срещата във Вилнюс Северноатлантическият алианс е затънал
Коментари Харесай

САЩ обясниха до какво ще доведе присъединяването на Украйна към НАТО

В навечерието на срещата във Вилнюс Северноатлантическият алианс е заседнал във вътрешни спорове. По-специално, мнозина бяха неподготвени, че Съединени американски щати ще предадат неразрешените касетъчни муниции на Киев. Какво да чакаме от срещата?

Стигнаха до края

Джо Байдън разгласи още 800 милиона $ помощ за Украйна. Освен ракети за противовъздушни системи “Пейтриът ” и мобилни системи ХИМАРС, пакетът включва касетъчни муниции ДПИЦМ. Това провокира остри рецензии – както в Съединени американски щати, по този начин и по света.

Според “Ню Йорк ТаймС ”, Пентагонът пресмята, че тези снаряди засичат в 14% от времето. Независими специалисти споделят към 20. Неексплодиралите бомби могат да лежат в земята с години, след което да експлодират и да убият цивилни. Затова през 2008 година 111 страни подписаха спогодба, забраняваща тези оръжия. Но Съединени американски щати не се причислиха.

Канада, Германия, Австрия, Англия, Италия и Испания се опълчиха на прехвърлянето на касетъчни снаряди в Киев. Недоволството си показаха генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш и правозащитната организация “Хюман Райтс Уоч ”. Официалният представител на съветското външно министерство Мария Захарова напомни, че през февруари 2022 година нейният американски сътрудник Джен Псаки назова потреблението на касетъчни муниции военно закононарушение.

Съветникът по националната сигурност на президента на Съединени американски щати Джейк Съливан се оправда с това, че по-нататъшното нахлуване на съветските войски е доста по-опасно за цивилното население от касетъчните муниции. А Андрей Мелник, заместник-външния министър на Украйна, просто посъветва недоволните „ да си стоят на дивана и да си гледат работата “.

Между другото, съгласно “Форин Полиси ”, от ноември 2022 година Украйна към този момент е получила такива муниции от Турция. Анкара ги създава там по съглашение със Съединени американски щати от времето на Студената война.

Разделяне на Украйна

Ден преди срещата във Вилнюс външният министър на Киев Дмитрий Кулеба съобщи, че НАТО се е съгласило да одобри Украйна без предварителен стадий. Той обаче не назова съответни дати. Според западни медии това няма да се случи в близко бъдеще.

Според английския вестник “Дейли Телеграф ” Германия упорства за отсрочване - в противоположен случай войната сред Русия и НАТО е неизбежна. „ Гардиън “ акцентира: „ Европейските политици работят внимателно, евентуално тъй като се опасяват да не предизвикат Путин “.

Някои напомнят случилото се със Западна Германия и оферират да одобряват територията, следена от Киев, в НАТО. В изявление за немското издание РНД някогашният общоприет секретар на Алианса Андерс Фог Расмусен съобщи, че в това няма нищо невероятно. Петият член от Устава за групова защита няма да визира райони с съветски войски. Според него това ще стабилизира обстановката.

“Вашингтон Пост ” отбелязва, че петият член не изисква съответни дейности. По-конкретно, НАТО може да се базира на обстоятелството, че към този момент дава на Киев цялата допустима помощ. Но тогава съществува риск от " размиване на понятията ", предизвестява вестникът. И повече от други това ще разтревожи да вземем за пример Литва. Вилнюс интензивно поддържа присъединението на Украйна към Алианса, само че в случай че Москва види нерешителността на Запада, тогава къде е гаранцията от идната СВО в Балтика?

Както и да е, Байдън счита, че Киев не е подготвен да се причисли към НАТО. Първо би трябвало да приключи спора с Русия, сподели той в изявление за Си-Ен-Ен. И акцентира, че не е обещавал на Москва да резервира извънблоковия статут на Украйна, само че първо там най-сетне би трябвало да победи демокрацията.

Според “Ню Йорк Таймс ” на срещата на Вилнюс може да се спогодят за увеличение на военната формация на източната граница на Алианса. Засега в тези региони има към 10 хиляди бойци. И трябват 300 хиляди, подготвени да са в покрайнините на Русия до месец. Вярно, на Европа ще й коства доста.

Освен това, съгласно “Уолстрийт Джърнъл ”, не е изключено повишение на статута на Украйна по отношение на НАТО. Това въобще не е това, което желаят в Киев, само че е по-добре от нищо. Очаква се Байдън да даде гаранции за сигурност, сходни на тези, предоставени на Израел: Тел Авив годишно получава милиарди долари военна помощ от американците. Като цяло главната задача на срещата е да се откри баланс сред обещанията към Украйна и съответните задължения.

“Блумбърг ” счита, че за Запада е доста мъчно да окаже на Киев такава поддръжка, която да може да се назова „ гаранция за сигурност “. Представители на военно-промишления комплекс подозират, че в случай че разширят производството, след три-пет години то ще би трябвало да бъде лимитирано и никой няма да компенсира загубите. На собствен ред европейските държавни управления не желаят да подсигуряват дълготрайно финансиране.

Също по този начин западните издания означават, че с изключение на Украйна, различия са вероятни и поради Швеция. Преди срещата на върха Ердоган свърза утвърждението на кандидатурата на Стокхолм за НАТО с влизането на Анкара в Европейския съюз.

Нищо хубаво

Според Виктор Мизин, водещ откривател в Центъра за интернационална сигурност ИМЕМО на РАН, на срещата на върха няма да бъдат взети пробивни решения. „ Колективният Запад ще продължи да търси военна победа за Украйна. По-специално, на Киев ще бъде дадено да се усили помощта, само че към този момент ще се въздържа от прекосяване на „ алените линии “. Германия и Съединените щати не форсират доставка на Ф-16 и ракети с огромен обхват. Въпреки че Полша и балтийските страни ще се опитат да създадат полемиката допустимо най-агресивна ", споделя специалистът.

Няма да има прогрес с Швеция. Ердоган знае доста добре, че Европейският съюз не желае да одобри Турция. Най-вероятно той разчита единствено на продължение на договарянията за изтребителите Ф-35 или най-малко Ф-16, прибавя Мизин.

Владимир Жарихин, заместник-ръководител на Института за страните от Оперативно-наблюдателно дело, чака доста похвали от представителите на киевския режим на срещата, само че те няма да получат най-важното - присъединението към НАТО - под никаква форма. " Байдън сподели, че към момента е прекомерно рано да се приказва за това. Но с цел да не се разстрои украинският президент Зеленски, ще му бъде даден някакъв подарък, да вземем за пример ракети с малко по-голям обхват ", споделя анализаторът.

На Киев още веднъж ще бъде предоставена финансова и военна помощ, само че Европа ще направи това със доста по-малко възторг, в сравнение с преди година, прецизира той. Изключение вършат балтийските страни и Полша, за които битката с Русия е в основата на външната политика.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР