В навечерието на новата 2022 г. редица държави готвят затягане

...
В навечерието на новата 2022 г. редица държави готвят затягане
Коментари Харесай

2022 г. идва с локдаун, държавите затягат мерките през януари

В навечерието на новата 2022 година редица страни готвят стягане на ограниченията и предизвестяват за предстоящ локдаун. Причината за това е новият вид на ковид Омикрон, който съгласно специалистите ще донесе нова „ мегавълна “. Учени от целия свят предизвестяват, че се задава същинско цунами от новозаразени. На фона на хипотетичното по-леко протичане на болестта, европейките страни записват рекорден брой инфектирани и сигнализират, че се следи растеж при хоспитализациите на деца и младежи. Родните специалисти също оповестиха, че е доста евентуално разновидността да докара до срив в здравната система, която към момента не се е разтоварила от четвъртата Делта вълна.

Редица страни към този момент оповестиха нови ограничавания, а други предизвестиха, че ще затегнат ограниченията още в първите дни на новата година. Нидерландия наложи локдаун, който ще бъде в действие най-малко до 14 януари. Там работят единствено аптеките, питателните магазини, бензиностанциите и библиотеките. Всички учебни заведения са затворени до 9 януари. Мерките включват рекомендация към семействата да не одобряват повече от двама посетители, а събиранията навън също са лимитирани до най-много двама души.

От 3 януари Франция лимитира събиранията на огромни групи от хора и вкарва предел за присъстващите на събития навън и закрито. Премиерът Жан Кастекс предизвести, че ще бъде въведен непоколебим надзор за носенето на маски. Там нощните заведения са затворени.

В Гърция през януари също ще има ново стягане, само че южната ни съседка към този момент вкара редица ограничавания. Носенето на маска с висока отбрана в супермаркетите, заведенията и публичния превоз е наложително. Това се отнася и за заведенията за хранене и фитнес салоните. Маски се изискват и навън.

Баровете ще работят до среднощ и без музика, като на маса ще бъдат настанявани до 6 души. Единственото изключение ще бъде на Нова година, когато единствено заведенията за хранене ще могат да работят до 2 часа сутринта. Публичните мероприятия за ЧНГ обаче са неразрешени.

Испания също възнамерява от идната година да вкара наложително носене на маски и навън, а Белгия обмисля въвеждането на наложителна имунизация против ковид. Нови правила към този момент работят в Германия. Там частните събирания са лимитирани единствено за имунизирани освен това до 10 души.

В Италия също стягат режима за хората, които не са ваксинирани. Те няма да имат право да посещават редица публични места и събития. Премиерът Марио Драги пък разгласи, че се обмисля въвеждането на наложителна имунизация за чиновниците в още няколко бранша. Мерките бяха затегнати и в Австрия. Там заведенията са принудени да затварят в 22 часа. Това предписание ще бъде в действие даже и на 31 декември. Отвъд океана Съединени американски щати също стяга рестриктивните мерки. В Ню Йорк беше въведено невижданото обвързване за имунизация в частния бизнес. Освен това, за хранене на закрито, фитнес и развлечение ще бъде изисквано доказателство за имунизация освен на възрастни, само че и да деца над 5 г.

Нов връх на инфектираните в света

Светът стигна нов връх в броя на инфектираните с Коронавирус през изтеклата седмица. В интервала от 22 до 28 декември новите случаи на денонощие са били приблизително 935 000, съобщи организация „ Франс прес “. Това са най-високите индикатори от началото на пандемията в края на 2019 година, демонстрират систематизираните данни. Общо записаните инфектирани са 6 550 000, само че огромна част от най-леките или асимптоматични случаи остават неоткрити макар засиленото тестване в доста страни. Повечето нови инфектирани са в Европа – над 3,5 милиона през последните седем дни или над 510 000 приблизително на ден.

Тези индикатори също са невиждани, защото по време на предходните талази районът в никакъв случай не е достигал повече от 300 000 нови случая на денонощие. „ Вирусът циркулира в този момент с невиждана скорост, очевидно надхвърляща предходния връх от 817 хиляди случая на ден, доближат сред 23-29 април “, написа организацията. Позитивната вест е, че избухливо повишеният брой на случаите не е съпроводен с световно увеличение в броя на умрелите заболели. Нещо повече – следи се дълготраен спад на жертвите на ковид в световен мащаб. През последните седем дни на ден бе съобщавано за към 6450 умряли, което е най-ниският индикатор от края на октомври 2020 година За двете години в пандемията, публично в света са открити повече от 282 милиона инфектирани с COVID-19 и над 5,4 милиона умряли от заболяването.

Дрезгав глас издава новият вариант

За новият вид към момента не се знае задоволително. Оптимистичните данни демонстрират, че той е по-лек и смъртните случаи понижават. Песимистичните прогнози обаче са, че това се дължи на претоварването в лечебните заведения и обстоятелството, че доста хора в света остават недиагностицирани и умират в домовете си.

Тревожното е, че Омикрон предизвиква пик освен в общия брой на новите случаи, а и в записаните инфектирани и приети в болница деца. Фирмите за произвеждане на ваксини не престават да работят по актуализация на препаратите, ориентирана съответно към отбрана от новия вид, само че подобен артикул се чака най-рано през март. Междувременно специалисти от редица страни обменят информацията си за разновидността, само че те не са задоволителни. Според някои известия признаците на Омикрон се разграничават от тези на останалите разновидности. Един от първите признаци, които го издават е съществуването на болно гърло, съпроводено с пресипнал глас.

Това се показва в изследване на здравната научна компания Zoe, представена от БГНЕС. Омикрон предизвиква също главоболие, болки в тялото, хрема, отмалялост и кихане. Всички тези признаци са присъщи за простуда или грип. Ето за какво тестването ще остане значима част от контрола на пандемията. Сред останалите вероятни прояви на новия вид са запек, нощно изпотяване, загуба наизуст и ориентировка, както и липса на вкус. Заразеният може да съобщи вируса на други два дни преди появяването на признаците и до 10 дни по-късно. Изчисленията обаче демонстрират, че единствено в границите на седмица-две случаите нарастват двойно.

Масово тестване по границите

Наред с локалните ограничения, страните вкарват непоколебим надзор и по границите си. Най-често предприемания метод е да се изисква негативен тест от всеки, който влиза в страната, без значение дали е имунизиран или преболедувал. Това предписание бе въведено в Гърция, Швейцария, Австрия, Италия, Швеция и доста други страни. Някои от тях анулират условието за лица с сложена трета – бустерна доза от имунизацията против ковид. В същото време част от страните вкарват наложително тестване за туристите и след идването им, през избран период.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР