В навечерието на Деня на Съединението - 6 септември, честван

...
В навечерието на Деня на Съединението - 6 септември, честван
Коментари Харесай

Фолклорният фестивал „Типченица пее” събра за 14-и път самодейци от различни региони на страната /снимки/

В навечерието на Деня на Съединението - 6 септември, празнуван и като Ден на селото, в с. Типченица, община Мездра се организира XIV Фолклорен фестивал „ Типченица пее “. Той се провежда от 2006 година насам, като се изключи 2007-а, 2008-а и 2020 година, от Кметство Типченица и НЧ „ Съзнание-1899 “, с поддръжката на Община Мездра и на спомоществователи. 
Събитието стартира с издигане на националния трикольор, тематичен рецитал и поднасяне на венци и цветя пред войнишкия монумент в центъра на селото. С едноминутно безмълвие присъстващите уважиха паметта на 57-те типчене, починали във войните за национално избавление и обединяване на България. 
Приветствия към участниците и феновете насочиха кметският наместник на селото Георги Димитров, ръководителят на НЧ „ Съзнание-1899 “ Елеонора Георгиева и кметът на община Мездра Иван Аспарухов. Музикален привет насочи Фолклорната група за национални песни при типченското читалище с живописен началник Любомир Гешковски. 
В тазгодишното издание на фестивала, което нямаше конкурсен темперамент, взеха присъединяване към 250 самодейци - артисти, танцьори и инструменталисти, от 18 обитаеми места в областите Враца, Монтана и София. На откритата сцена се изявиха 15 читалищни, пенсионерски и учебни певчески групи и танцови сформира и 14 самостоятелни реализатори от Баница, Борован, Враца, Голямо Пещене, Добролево, Долно Озирово, Козлодуй, Лик, Манастирище, Моравица, Попица, Ребърково, Роман, Руска Бела, Типченица, Трудовец, Царевец и Челопек. 
Доайен измежду тях беше 90-годишният свирач на окарина Георги Димитров от с. Лик, а най-невръстни - 5-годишните близначки Ивет и Лилия Стефанови, представители на домакините от с. Типченица. Всички участници получиха грамоти за обогатяване и предпазване на българския фолклор. 
За празничното въодушевление способстваха също посетител изпълнителите на фестивала Ансамбъл „ Мездра “, „ Гласът на Родопите “ Любомир Петов и гайдарят Стефан Янев, националният артист Юри Крумов и музикалният тандем Елена и Стефан Катранкьовски. 
По традиция кметският наместник на Типченица Георги Димитров, чийто родови корени са от смолянското село Гела̀, врътна достоверно хайдушко чеверме, гарнирано на трапезата с марковите виновност на Винарна „ Типченица “.

 
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР