В навечерието на 186-тата годишнина от рождението на Васил Левски

...
В навечерието на 186-тата годишнина от рождението на Васил Левски
Коментари Харесай

Президентът откри паметника на Левски в Троян

В навечерието на 186-тата годишнина от рождението на Васил Левски в Троян беше открит монумент с лика на Апостола на свободата. На тържествената гала участва и президентът Румен Радев.

На монумента е сложена и паметна плоча с имената на учредителите на Троянския революционен комитет, основан от Васил Левски. Идеята за построяването на монумент има съвсем 100-годишна история. Но по разнообразни аргументи реализацията се отсрочва. През 2019 се основава ИК, който съществено се захваща със задачата.

" Комитетската активност на Левски е една от значимите негови действия, тук в Троян е намирал доста топъл банкет, доста пъти е идвал, дори тук има два революционни комитета, единият е Троянския, другият Монашеския на Троянския манастир ", описа Венелин Ангелов, съпредседател на ИК.

Средствата за създаване на монумента са главно от дарения. Марая е ученичка в 5. клас и е добра биатлонистка. С откровено предпочитание подарява 100 лв., които е спечелила от надпревари.

" Една вечер си седяхме у дома и тате ми говореше, че може би ще има монумент, обаче няма да доближат парите и на мен ми пристигна концепцията да дам колкото пари имам ", сподели Марая.

" Процесът на съучастничество на троянци в тази концепция беше не по-малко значим от самия монумент “, съобщи Донка Михайлова, кмет на Троян.
На тържествената гала, която събра доста хора, участва и президентът Румен Радев.

" Искам да изкажа дълбока признателност най-много към младежите на Троян, за вашата впечатляваща съпричастност - в нелеки времена на политическо разделяне вие показахте по един неоспорим метод и дадохте урок, че България би трябвало да е обединена, когато става въпрос за значими национални дела ", сподели Радев.

Паметникът е основан от Борис Борисов и беше осветлен от Ловчанския митрополит Гавриил.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР