В навечерието на 100 годишнината от създаването на БМЧК, което

...
В навечерието на 100 годишнината от създаването на БМЧК, което
Коментари Харесай

Стели Джамбазова: Когато си сложиш емблемата на БМЧК, ти вече си в услуга на цялото общество

" В навечерието на 100 годишнината от основаването на БМЧК , което ще се означи на 14 октомври, приближавам с горделивост и признателност, тъй като макар провокациите, ние сме се съхранили за най-важното, което прави организацията през последните 100 години - да оказва помощ на хората ", сподели Стели Джамбазова , ръководител на БМЧК в рубриката " Младите хора, които ме въодушевяват " по БНР. 



Младата дама е приключила логика на психиката в Нов български университет. От 8 години е член на Българския юношески червен кръст , а предходната година е определена за ръководител. Този мандат е за две години, време, в което можеш интензивно да дадеш всичко от себе си и да предадеш щафетата на идващия въодушевен доброволец.

" През 2013 година, когато бях в 10 клас в Ямбол, се възпламених по концепцията да стана доброволец след едно посещаване на членове на БМЧК в учебно заведение по тематиката за зависимостите ", спомня си Стели.

 БМЧК

" После разбрах, че като член мога да се обуча по доста и разнообразни действия. Но най-интересното ми беше да вземам участие на локално равнище в различини обществени действия . След това от регионалната организация в Ямбол ми гласоподаваха доверие и започнах да се включвам в разлчни науционални действия и образования ", описа още Стели.



работят в клубове, проведени в образователните заведения (училища, университети), по местоживеене и по ползи. БМЧК реализира стратегии за образование, действия и услуги измежду децата и младежите в следните предпочитани области:
- понижаване на обществената и здравната накърнимост на децата и младежите;
- образование по първа долекарска помощ;
- оказване на първа психична помощ и психосоциална подкрепа;
- предварителна защита на рисковото полово държание и зависимостите;
- здравна култура и поощряване на здравословния метод на живот;
- разпространяване на концепциите и правилата на червенокръсткото движение;
- развиване на доброволчеството;
- социално-помощна активност и покровителство за правата на децата и младежите от рискови групи и/или настанени в обществени институции и други.

 БМЧК



" Това, което хората не виждат от екраните и не чуват по радиото за нашата доброволческа работа е, че тя включва и доста отделено персонално време за образование и помощ на обществото .

Най-новата ни активност е р абота на терен към този момент и в детските градини. Не вярвахме, че това ще стане, само че то е реалност. На дребните деца под формата на игра представяме огромна част от нашите области, в това число и по какъв начин да окажеш първа помощ, което съгласно мен би трябвало да бъде включено и в образователните часове. Много значима активност с дребните е построяването на приемливост и недискриминация.

Имаме случаи да вземем за пример, когато шефовете на учебните заведения сами ни канят да изнесем лекции по тяхна преценкта - най-често предварителна защита на зависимостите и полово обучение. Събразяваме се с техните стремежи ", сподели още Стели Джамбазова.

 БМЧК

" Не се тормозя, а по-скоро се горедея с това, че доброволците от цялата страна ми гласоподаваха доверието да бъда техния ръководител за две години . Националното заседание на БМЧК е висшият орган на организацията. На него участват делегати от 28-те регионални структури . На всеки 2 години се избира управление в лицето на ръководител, членове на Изпълнителния съвет и консултант по сходството. БМЧК се състои от 28 регионални организации, които са формирани от локални клубове ", разясни още младата психоложка.

А логиката на психиката и оказва помощ в активността и като ръководител. Нещо повече - Стели избира тази компетентност пред правото, точно предизвикана от работата си като доброволец в структурите на БМЧК. И най-много тъй като обожава да работи с деца:

" Те са най-чистите същества и създания на този свят и считам, че в случай че желаеме да променим света, би трябвало да стартираме от работата и отношението си към децата ... "

 БМЧК

За 100 годишнината на БМЧК са планувани поредност от начинания , уточни младият ръководител:

" Подготвяме поредност от видеа с послания от нашите членове - като част от националната акция, обвързвана с доброволчеството през обществените медии. Подготвя се валидиране на пощенска марка за 100 годишнината на БМЧК. А също и книга за годишнината, която ще бъде тържествено показана в Националната библиотека. Книгата се споделя " Аз послужвам. 100 години БМЧК ". С Българска национална телевизия беше сниман и документален филм за организацията.

 БМЧК

Ние сме изцяло аполитични - сега, в който си сложиш знака на БМЧК, ти си в работа на цялото общество . Вдъхновява ме това - да оказвам помощ на хората, а също и приятелите, които имам до момента. А също усмевката на едно дете, на което си оказал помощ...това е скъпо.

Иначе, още през април стартирахме с акцията " Умножи положителното ", като засяхме 100 дръвчета в цялата страна.



Но работата с децата в детските градини е най-хубавото и свястно нещо в нашата работа, най-малко за мен ", споделя още Стели Джабазова. В очакаване на идната среща с очакващите детски очи.

Още по тематиката слушайте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР