В наши дни, когато 8-часовият работен ден от десетилетия се

...
В наши дни, когато 8-часовият работен ден от десетилетия се
Коментари Харесай

Липсата на кадри може да ограничи икономическия растеж, казва министърът на труда

В наши дни, когато 8-часовият работен ден от десетилетия се приема за даденост и безработицата е на рекордно ниски равнища, приказваме за риска от ограничение на икономическия напредък заради възходящия дефицит на фрагменти с търсените от работодателите умения в следствие от намаляването на работната мощ и застаряването на популацията. Това декларира служебният министър на труда и обществената политика Лазар Лазаров в приветствие по случай Международния ден на труда - 1 май, оповестено на страницата на общественото министерство.

Наред с всички изгоди за човечеството дигитализацията на труда, актуалните високотехнологични постижения и възходящото потребление на изкуствен интелект ще доведат до закриване на обичайни работни места, добавя той.

Обявява, че служебното държавно управление работи за повишението на качеството на работната мощ като работи по основаването на цифрова платформа за образование за в идващите няколко години към 500 хиляди безработни и работещи да преминат образования за базово и/или приблизително равнище на цифрови умения.

Цитира данни, съгласно които през първите 3 месеца на годината посредством бюрата по труда над 42 хиляди безработни са почнали работа, а 12 600 стопански неактивни хора са почнали да търсят работа след активирането им от трудови, ромски и юношески посредници. По разнообразни планове в претовареност са включени над 22 хиляди младежи.

Лазаров отбелязва като заслуга на служебния кабинет това, че от тази година минималната заплата се покачва от 710 на 780 лева, което съгласно него е разрешило с растежа от 20% за година да се запази покупателната дарба на хората в изискванията на висока инфлация.

Един служащ колкото половин дружество

Днес един служащ има продуктивността на половин дружество отпреди 20 години. С новите технологии хората станаха доста по-незаменими. Преди имаше колективи от 1000 или 10 хиляди души, един на 10 хиляди постоянно можеш да го смениш, само че при дребни колективи изобщо не е толкоз елементарно да замениш човек, тъй като имаш неповторими експерти със познания и умения, които единствено те владеят. Това споделя пред Българска телеграфна агенция ръководителят на Балканския институт по труда и обществената политика Иван Нейков, който е и някогашен министър на труда.

Според него в последните десетилетия нараства тежестта на служащия в връзките му с работодателя. " Все още битува тезата, че работодателят е мощната страна в връзките му с служащия. Това е правилно, когато има висока безработица, само че при ниска безработица, когато условията за потенциала на хората непрестанно нарастват, тогава се сменя парадигмата, тежестта. Има към този момент доста случаи, в които служащият диктува изискванията на трудовия контракт ", съобщи Нейков.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР