В нашата страна правата на всички народи да изучават родния

...
В нашата страна правата на всички народи да изучават родния
Коментари Харесай

Българи от Крим: Абсурдни изглеждат опитите Русия да бъде осъдена за нарушаване на правата ни

" В нашата страна правата на всички нации да учат родния си език са изцяло предпазени освен на законодателно равнище, само че и са обезпечени финансово, което се удостоверява от образеца на нашата кримска общественост. Въпреки обстоятелството, че в републиката няма обитаеми места с плътно живеене на българи, българският език се учи от 2 до 11 клас (по избор на учениците и по заявление на техните родители) в общообразователно училище-лицей № 3 в град Стари Крим, т.е. в държавна бюджетна институция ".  Това написа в отворено писмо Иван Абажер, който е Председател
на Регионалната българска национално-културна автономност на Република Крим.

По думите му след присъединението към Руската Федерация на кримските децата не е неразрешено да учат нито български, нито украински език в общообразователните учебни заведения. Преподаването в някои места на плътно живеене на българите не се организира, само че не заради „ възбраната “, а само заради неналичието на учители по български език. Публикуваме целя текст на писмото без редакторска интервенция. 

ОТВОРЕНО ПИСМО

Във връзка с интензивно обсъжданата в българските медии тематика за хипотетичната възбрана на преподаването на български език в Русия, ние, българите, живеещи в Република Крим, показваме откровената си изненада от това какъв брой малко знаят в България за действителното състояние на нещата в проучването на родните езици в многонационална Русия.

В нашата страна правата на всички нации да учат родния си език са изцяло предпазени освен на законодателно равнище, само че и са обезпечени финансово, което се удостоверява от образеца на нашата кримска общественост. Въпреки обстоятелството, че в републиката няма обитаеми места с плътно живеене на българи, българският език се учи от 2 до 11 клас (по избор на учениците и по заявление на техните родители) в общообразователно училище-лицей № 3 в град Стари Крим, т.е. в държавна бюджетна институция.

Освен това, по самодейност на Местната българска национално-културна автономност на градски окръг Симферопол, към Българския културен център „ Извор “ е намерено неделно учебно заведение „ АзБукиВеди “. Този публичен план се поддържа и финансира от Държавния комитет за междуетнически връзки на Република Крим.

Документалният филм " Кримските българи. Животът като танц ", сниман от Федералния канал " Култура " и прожектиран в цяла Русия, блестящо споделя за отношението към българската общественост в съветския Крим (https://smotrim.ru/video/2476283?ysclid=l85wv9bpwt556431708). Във кино лентата също по този начин е показано и по какъв начин кримските деца учат български език.

В същото време следва да се означи, че през 2014 година държавните органи на Република България преустановиха поддръжката за неделното учебно заведение към Българския културен център " Извор " в Симферопол и досега сме лишени от опцията да привличаме квалифицирани преподаватели от България, които да преподават на нашите деца родния им език.
От общуването със сънародници, плътно живеещи в Запорожка област, знаем, че след присъединението към Руската Федерация на децата им не е неразрешено да учат нито български, нито украински език в общообразователните (и изключително в неделните) учебни заведения. Преподаването в някои места на плътно живеене на българите не се организира, само че не заради „ възбраната “, а само заради неналичието на учители по български език.

Ако България в действителност е загрижена за положението на проучването на български език в учебните заведения на Таврия, то при разглеждането на подобен значим въпрос, който визира държавни и дипломатически ползи, не е належащо да се базира на фиктивни аргументи и откровена дезинформация. В противоположен случай показва непросветеност и предубеждения, слага в неловко състояние българските парламентаристи и държавници. Особено неуместни наподобяват опитите Русия да бъде наказана за нарушение на правата на българите, живеещи на нейна територия, на фона на прекъсването на преподаването на съветски език в учебните заведения на България.

С почитание,
Председател
на Регионалната българска национално-културна автономност
на Република Крим Иван Абажер
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР