В Нагорни Карабах руски миротворци бяха убити в резултат на

...
В Нагорни Карабах руски миротворци бяха убити в резултат на
Коментари Харесай

Русия плати с кръв за мира в Карабах

В Нагорни Карабах съветски миротворци бяха убити вследствие на обстрел на коли. Москва и Баку към този момент водят взаимно следствие на случилото се, а президентът на Азербайджан Илхам Алиев се извини на Владимир Путин. Съобщава се, че първите обвинени в разстрела на руснаците към този момент са арестувани. Защо съветските миротворци дадоха живота си и до какви последици ще докара тяхната крах?

Автомобил с миротворци от Русия е бил обстрелян край село Джанятаг в Нагорни Карабах. Това заяви през вчерашния ден Министерството на защитата в канала си в “Телеграм ”. В резултат на нещастието са починали намиращите се в автомобила военнослужещи. Инцидентът е станал в миг, когато бойците са се прибирали от бдителен пункт.

Баку изрази най-дълбоките си съболезнования за случая. Министерството на защитата на страната също прикани за самообладание заради обстоятелството, че сега се работи по изясняване на събитията към нещастието. Освен това президентът на Азербайджан Илхам Алиев в телефонен диалог с Владимир Путин също се извини за трагичната крах на съветски бойци в Карабах. Той даде обещание, че ще бъде осъществено най-задълбочено следствие на случилото се, а всички отговорни ще получат уместно наказване.

„ В тази връзка основните прокуратури на двете страни са в стеснен контакт. Президентът на Азербайджан също изрази подготвеност да окаже материална помощ на фамилиите на жертвите “, се споделя в изказване на уеб страницата на Кремъл. И двамата водачи подчертаха значимостта на осъществяването на договореностите, реализирани благодарение на съветския мироопазващ контингент за цялостно преустановяване на огъня в Карабах.

Междувременно командирът на корпуса на въоръжените сили на Азербайджан, чиито подчинени може да са отговорни за гибелта на съветски миротворци, беше освободен от служба. Подчертава се, че първите обвинени към този момент са арестувани.

От началото на дейните бойни дейности в Нагорни Карабах съветските миротворци са евакуирали 5000 души от три области на района. От Министерството на защитата означават, че военнослужещите не престават да извършват задания, ориентирани към недопускане на кръвопролития и съблюдаване на филантропичното право във връзка с цивилните.

В Москва гибелта на военния провокира публичен отзив. Така основният редактор на медийната група " Россия сегодня " Маргарита Симонян назова случая " чудовищна провокация ". Тя изрече и съболезнования на околните на бойците.

„ Благодаря ви доста за всичките тези месеци наличие там предотвратихме етническото пречистване и по този метод спасихме голям брой хора “, означи журналистът. Освен това Симонян напомни събитията от 2020 година, когато азербайджанските въоръжени сили смъкнаха съветски хеликоптер Ми-24 „ с две наши момчета, които починаха там “.

„ Убийството на съветски миротворци е в действителност огромна покруса. Без подозрение случилото се би трябвало да се одобри като закононарушение и провокация. В същото време не изключвам това да е било уредено от някой извън. Западните страни от дълго време се пробват да изместят Русия от Кавказ “, сподели сенатор Константин Долгов.

„ Вашингтон, по-специално, печели от дискредитирането на съветските сили в този район. Предстои обаче да разберем кой в действителност стои зад убийството. В момента организираме следствие взаимно с Азербайджан. Убеден съм, че всички отговорни ще бъдат открити и осъдени в най-кратки периоди “, акцентира събеседникът. „ Що се отнася до активността на самите миротворци в Карабах, те оказаха филантропична и здравна помощ на локалното население и интензивно участваха в евакуацията на цивилни “, счита сенаторът. “Момчетата, без пресилване, избавиха доста животи. Тяхната роля беше изключително значима на 19 и 20 септември ”, добави той.

„ Нашите бойци действаха извънредно в границите на тристранно съглашение. Разбира се, откакто Пашинян призна юрисдикцията на Азербайджан над Нагорни Карабах, тяхната работа доста се усложни “, акцентира Долгов.

„ Изключително значимо е, че ескалацията беше спряна значително с помощта на съветските миротворци. Това означи и президентът Владимир Путин. Те са герои, които би трябвало да бъдат третирани като такива ”, акцентира събеседникът.

„ Но би трябвало да признаем, че службата е неразривно обвързвана с риск за живота. За страдание, от време на време миротворците би трябвало да понасят загуби. Не мога да кажа, че това се случва постоянно, само че най-ужасният случай се случи в Цхинвали, когато Саакашвили, по това време президент на Грузия, издаде подлата заповед да се избие цивилното население на района и нашите момчета “, прецизира сенаторът..

„ Разбира се, не могат да се вършат директни паралели сред събитията от 2008 година и сегашния спор в Нагорни Карабах. Въпреки това гибелта на всеки миротворец е ужасна покруса, която би трябвало да бъде разследвана “, отбелязва Долгов.

Политологът Владимир Корнилов счита, че „ Алиев се извини обществено с причина “. Той е уверен, че „ в този момент главната задача е да се организира задълбочено и изчерпателно следствие, което ще помогне да се разпознават отговорните за гибелта на нашите момчета “.

„ Руските миротворци доблестно извършиха отговорностите си и помогнаха на цивилни в зоната на спора. Руският контингент изтегля жителите, предотвратява спорове сред страните и оказва помощ за справяне с рискови обстановки. Ролята на нашите момчета е мъчно да се надценява, защото те не разрешиха на събитията да поемат по най-лошия сюжет “, изясни Корнилов.

„ Ясно е, че колата е обстрелвана от стрелково оръжие. Там се води боен спор, в такива условия могат да се случат сходни произшествия “, показва на собствен ред Вадим Козюлин, началник на Центъра за световни проучвания и интернационалните връзки към Института по настоящи интернационалните проблеми на Дипломатическата академия на Министерство на външните работи на РФ.

„ Разбира се, това е сериозен случай. По създание задачата на миротворците е да „ разделят ” страните в спора, а самите те станаха негови жертви. Подобен драматичен случай изисква най-бързи, само че премислени решения “, сподели той.

„ Алиев изпреварва съветската реакция и в действителност е първият, който признава, че това е неточност от страна на Азербайджан. Подобен случай към този момент се случи през 2020 година, когато азербайджанците смъкнаха съветски хеликоптер Ми-24 и се извиниха. Мисля, че тук можем да кажем, че съветските миротворци заплащат с кръв за мира в Карабах “, приключи Козюлин.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР