В началото ще може да се пазарува с левове, но

...
В началото ще може да се пазарува с левове, но
Коментари Харесай

Всички сметки автоматично минават в евро при влизане в Еврозоната

В началото ще може да се пазари с левове, само че рестото ще е в евро

До приемането на еврото в България остава малко повече от година. Банките у нас, страната и доста институции към този момент стартират подготовка за тази огромна стъпка.

Макар част от нашенците да не утвърждават приемането на еврото, е хубаво всички българи да са наясно с измененията, които ще настъпят след смяната на валутата.

В тази връзка е добре да се знае, че всички контракти, в това число за заеми, депозити, както и финансови принадлежности в лв. или с препратки към лв. ще продължат действието си след присъединението на България към еврозоната. Стойността на лв. ще бъде равнозначна на цената в евро, преобразувана посредством използване на необратимо закрепения обменен курс сред лв. и еврото, осведоми businessnovinite.bg. 

От датата на участие на България в еврозоната всички разплащателни сметки, депозитни сметки, настоящи бюджетни сметки, спестовни сметки, набирателни сметки, ликвидационни сметки и други сметки в локални банки, както и платежни сметки при други снабдители, ще бъдат автоматизирано и гратис превалутирани в евро. За тези сметки няма да работи временен интервал. Това значи, че още от първия ден на приемане на еврото титулярите на сметки ще могат да теглят от левовите си сметки единствено евро, без значение дали тегленето ще става посредством АТМ/ПОС устройство или в офис на банка.

Според основателите на проекта за приемане на еврото, това е един бърз и извънредно комфортен метод за промяна на левовете с евро, без специфичен ангажимент за самия титуляр на сметката. От първия ден на въвеждането на еврото, безкасовите заплащания ще се правят извънредно в евро.

Един месец след като Съветът на Европейски Съюз вземе решение, че България дава отговор на нужните условия за въвеждане на еврото и удостовери обменния курс за конвертиране на лв. в евро, ще влезе в действие условие за наложително обозначаване на цените по едно и също време в лв. и евро. Това обвързване ще продължи да бъде в действие 12 месеца от датата на приемане на еврото.

Едномесечният временен интервал ще спомогне да се обезпечи еволюционен преход към новата валута. През този един месец жителите ще могат да заплащат и в двете валути в комерсиалните обекти и центрове за услуги. От друга страна, търговците би трябвало да връщат рестото на клиентите си извънредно в евро. Така на процедура част от левовете в обращение ще бъдат обменени посредством търговците и лицата, предоставящи услуги, като по този метод ще се обезпечи още един обменен канал за българските жители.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР