В началото на януари медиите оповестиха, че Илон Мъск съкращава

...
В началото на януари медиите оповестиха, че Илон Мъск съкращава
Коментари Харесай

Защо Върджин Галактик и СпейсЕкс съкращават персонал и защо в това няма нищо притеснително

В началото на януари медиите оповестиха, че Илон Мъск редуцира към 10% от личния състав на СпейсЕкс. Имайки поради, че в компанията работят към 6 000 души, това значи, че жестоко 600 служащия губят работата си. А преди няколко дни стана ясно, че и частната компания Върджин Галактик на Ричард Брансън също ще редуцира към 5% от личния състав си. Това даде мотив на някои общественици да създадат генерални систематизирания, че в частната галактическа сфера нещата не вървят. 

В действителността обаче няма мотив за терзание. След 2011 година, когато завърши програмата “Космическа совалка ”, няколко частни компании започнаха работа по суборбитални и орбитални пилотирани галактически кораби. Отне повече време, в сравнение с чакахме – само че към този момент тези кораби са издигнати. Корабът “Юнити ” на Върджин Галактик организира първия пилотиран галактически полет на 13-ти декември, а СпейсЕкс се готви за дебютния роботизиран полет на “Крю Драгън ”. Разработката е завършила. Частните компании минават от интервал на планиране, градеж и проби на пробни кораби, към интервал на употреба на към този момент готовите галактически кораби. Нормално е компаниите към този момент да нямат потребност от избран вид експерти. 

Броят експерти не е наложително да е индикативен за количеството работа, което се прави. Например в съветската компания ГКНПЦ “Хруничев ” работят 43 500 души, само че това не трансформира обстоятелството, че създаването на новите ракети “Ангара ” продължава да се бави, модулът “Наука ” още не е подготвен за полет, а “Протон ” лети все по-рядко. Същевременно по данни от самите Блу Ориджин, една от най-иновативните галактически компании, за изстрелването на една ракета с галактически транспортен съд “Ню Шепърд ” работят единствено 30 души. 

Други са признаците, които са притеснителни. Единствената по-известна компания, за която хората съществено могат да се притесняват, е Стратолонч – това е компанията, построила най-големия аероплан за изстрелване на галактически ракети от борда му. Миналата година ненадейно си отиде от този свят създателят Пол Алън, а преди броени дни бяха прекъснати проектите за основаването на ракети и мотори – остава да се работи само по самолета, който ще е притежател на съществуващите ракети “Пегас ”. Това са все съществени признаци, които не вещаят положително бъдеще за Стратолонч. 

Нито СпейсЕкс, нито Върджин Галактик към този момент са се сблъскали с проблеми от този диаметър. Специално за СпейсЕкс, бъдещето на компанията е обезпечено за години напред – подписани са контракти за транспортиране на спътници от частни разработчици, има контракти с НАСА и военните, тъй че за Мъск може да сме изцяло сигурни. 

Кадър от тестовото запалване на ракетата “Фолкън 9 ” с кораба “Крю Драгън ” на 24-ти януари. Photo credit: SpaceX

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР