В началото на януари десетчленно училищно настоятелство в окръг Макмин,

...
В началото на януари десетчленно училищно настоятелство в окръг Макмин,
Коментари Харесай

Забранена книга в САЩ оглави класациите по продажби

В началото на януари десетчленно учебно настоятелство в окръг Макмин, Тенеси, гласоподава единомислещо да забрани „ Maus “, графичен разказ за Холокоста, от образователната си стратегия за 8 клас. Този ход последва спор по отношение на наличието на книгата, нейната възрастова принадлежност и най-хубавия метод да се учат децата за преследването на европейските евреи от нацистите по време на Втората международна война, оповестява Мел Фрончек за Tennessean.

Общественият интерес набъбна предходната седмица, съгласно Гугъл Trends, което сложи началото на нова вълна от продажби, която от своя страна тласна „ Maus “ към върха в категориите История и Графични романи на уеб страницата Amazon. Както отбелязва Мая Янг за Guardian, цялостното издание на двутомната работа също зае второ място в общия лист с бестселъри на Amazon.

 Art Spiegelman (2007)

Американският карикатурист Арт Шпигелман разгласява първата и втората част на книгата си надлежно през 1986 и 1991 година (Главите се появяват за първи път в сериен тип в комиксовата антология Raw през 1980 г.) В творбата Шпигелман съчетава изкуство, автобиография и история, с цел да опише прекарванията от войната на своите родители евреи от Полша, които оцеляват в пандиза в концентрационния лагер Аушвиц-Биркенау. Разказът в книгата, който се развива в днешно време, следва разривните връзки на Шпигелман с татко му Владек и продължителното прекарване на загубата на майка му Аня, която почива в резултат на самоубийство през 1968 г.; Владек, който споделя историята си със сина си в годините преди гибелта му през 1982 година, споделя секциите, които се случват в предишното.

Романът на Шпигелман зависи от същинската история на Холокоста, в който нацистите убиват почти 6 милиона евреи. В „ Maus “ карикатуристът изобразява разнообразни обществени групи като антропоморфизирани животни, като евреите са показани като мишки, германците като котки, поляците като свине и така нататък Работата печели специфична премия Пулицър през 1992 година

Както рапортува Дейвид Корн от Mother Jones, учебният съвет на окръг Макминн счете, че „ Maus “ е несъответствуващ за 13-годишни деца, частично заради наличието на псувни и рисунки на голи фигури. Един член на борда съобщи, че не е „ виждал или чел цялата книга “, вместо това призна, че е „ чел единствено рецензиите “.

Друг член, Тони Олман, твърди: „ Ние не е нужно да акцентираме или ненапълно да разпространяваме такива неща. “ В протокола от срещата от 10 януари той прибавя: „ Това демонстрира по какъв начин хората висят обесени, демонстрира по какъв начин убиват деца. Защо просветителната система предизвиква този тип неща? Не е умно или здравословно. “

Говорейки с Дан Манган от CNBC предходната седмица, 73-годишният Шпигелман назова решението на борда „ оруелско “. Художникът и неговите поддръжници настояват, че решението на чиновниците в Тенеси съставлява цензура върху историята на Холокоста и нарушение на правото на независимост на словото на учениците, обезпечено от Първата корекция.

В цялата страна обособени лица и консервативни групи се пробват да забранят книгите с „ невиждана “ периодичност, оповестява Майк Хиксенбо за NBC News. Опитите за цензуриране на книги в учебните заведения не са нищо ново, само че историкът Емили Нокс споделя на Айман Исмаил от Slate, че обществените медии са разрешили на хората да провеждат по-ефективно напъните на тези опити.

Само през първите четири месеца на настоящата образователна година родителите и членовете на общността в съвсем 100 учебни региона в Хюстън, Далас, Сан Антонио и Остин подават 75 публични претенции за възбрана на книги от библиотеките. Само едно такова искане е подадено през същия интервал на предходната година, отбелязва NBC News. Опитите за сходни забрани в Тексас са ориентирани изключително към книги за млади възрастни, които документират прекарванията на чернокожи и ЛГБТК хора.

В отговор на възходящите провокации, свързани с книгите, предишния ноември Американската библиотечна асоциация осъди „ актовете на цензура и заплашване “.

„ Ние се противопоставяме на цензурата и всевъзможни старания за налагане на вярвания, угнетяване на мисълта или наказване на тези, чието мнение не подхожда на това, което се смята за ортодоксално в историята, политиката или вярванията “, се споделя в изказване на групата. „ Неограниченият продан на хрумвания е от значително значение за запазването на едно свободно и демократично общество. “

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР