В началото на валутната търговия в понеделник щатският долар се

...
В началото на валутната търговия в понеделник щатският долар се
Коментари Харесай

Доларът поскъпва поради опасения от нов инфлационен натиск

В началото на валутната търговия в понеделник щатският $ се повишава по отношение на еврото и другите съществени международни валути. Причина за това в огромна степен са опасенията, че решението на редица водещи страни производителки на нефт да понижат добива може да докара до ново нарастване на цените на силата и да се трансформира в спънка за закъснение на инфлацията.

Снощи 8 от 20-те страни от ОПЕК+ оповестиха непринудено понижаване на производството на нефт от май до края на годината. Общият спад в добива ще бъде почти 1,657 милиона барела дневно, от които 500 000 барела дневно ще се падат на Русия и Саудитска Арабия. След тази непредвидена вест цените на петрола скочиха с към 5%. Търговците се притесняват, че сходно решение може да усили инфлационния напън в света, което ще затрудни централните банки да върнат инфлацията към целевите равнища, написа Trading Economics.

Индексът ICE, който демонстрира представянето на щатския $ по отношение на шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски $, лира стерлинг и шведска крона), скочи с 0,5% по време на утринната сесия в понеделник.

Към 10:05 часа българско време общата европейска валута поевтинява с 0,24% и се търгува на равнище 1,0813 $ за едно евро против 1,0839 $ за евро при затваряне на сесията в петък.

Британската лира стерлинг в това време се намалява курса си по отношение на $ с 0,25% - до $1,2302 за един паунд спрямо $1,2337 за паунд в края на миналата сесия.

В комбиниране с японската национална валута американската нараства с 0,60% и на пазара един $ коства 133,58 йени против 132,86 йени в петък.

Индексът Tankan, който прави оценка равнището на доверие в японската стопанска система измежду огромните компании в преработвателната промишленост, падна до 1 пункт през януари-март от 7 пункта тримесечие по-рано.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР