В началото на тази седмица увеличението на заплатите и клас

...
В началото на тази седмица увеличението на заплатите и клас
Коментари Харесай

БЪЛГАРИЯ ОЧАКВАНО УДАРИ ПАК ДЪНОТО! Вижте какви са минималните заплати в ЕС!

В началото на тази седмица нарастването на заплатите и клас "прослужено време " бяха посочени като съществени аргументи от синдикатите (КНСБ и КТ "Подкрепа ") за подготвян от тях народен митинг.

Идеята на синдикатите е минималната заплата от следващата година да стигне 530 лв., като КНСБ желае най-малко 15% нарастване, а в някои браншове – да вземем за пример детско опазване на здравето и обществено подкрепяне – най-малко 25%.

Темата „ минимална заплата “ от дълго време е мъчителна в България на фона на заплатите в Европейски Съюз. Шест страни в Европа нямат закрепена минимална заплата – там минималните трудови хонорари се дефинират посредством групови трудови контракти за съответните браншове. Това са Австрия, Италия, Кипър и скандинавските държави-членки на Европейски Съюз. Но в останалите страни-членки има закрепена минимална заплата на национално равнище – и люксембургският уебсайт Lesfrontaliers.lu от време на време обновява измененията с оглед инфлацията, като моментната статистика е към 10 октомври, 2017 година.

На дъното, изцяло предстоящо, е България – 235 евро на месец.

Малко над нас е Румъния – 275 евро на месец. Литва и Латвия са с по 380 евро на месец, а по-късно идват Чехия – с 407 евро и Унгария, с 411 евро на месец. В Хървият и Словакия месечната минимална заплата е близка – 433 и 435 евро надлежно, а в Полша и Естония – 453 и 470 евро. Когато излезем от Източна Европа, се появяват още по-отчетливи разлики – 649 евро минимална заплата в Португалия, 683 евро в Гърция, 735 евро в Малта, 804 евро в Словения (най-богатата източноевропейска страна по този показател), 825 евро в Испания. По-високо в хранителната верига са и най-големите и развити стопански системи. Във Англия минималната месечна заплата е 1396 евро, във Франция – 1480 евро, в Германия – 1498 евро или по 9 евро на час!

Лигата на същински богатите обаче се оформя от Белгия – 1531 евро, Холандия – 1551 евро и Ирландия – 1563 евро.

А в Люксембург никой не взема под 1999 евро месечно! Едно от последните стопански проучвания на Българска академия на науките сподели, че с цел да почнем да гоним междинния витален стандарт в Европа, ни би трябвало най-малко 5% стопански напредък годишно. За идващите три години от Министерството на финансите към този момент оповестиха, че чакат малко под 4% напредък.

Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР