В началото на седмицата в парка на Победата в латвийската

...
В началото на седмицата в парка на Победата в латвийската
Коментари Харесай

Как в Рига се разделиха с паметника на съветските воини

В началото на седмицата в парка на Победата в латвийската столица Рига стартира демонтажът на паметника на руските воини.

Централната част от монумента, който руснаците назовават „ Паметник на освободителите на Рига “ съставлява обелиск със звезда, висок 79 метра.

В понеделник управляващите в Рига не разрешиха протестни дейности на съперниците на премахването на монумента, а във вторник няколко бранителя на паметника влязоха в спор с подкрепящи събарянето му младежи, пристигнали с националните флагове на Латвия и картони с лозунги „ Чемодан – вокзал – Россия “ (куфара – гарата – Русия)

Стигна се до ареста на минимум 7 души и се наложи полицията да използва мощ против стачкуващите. Демонтажът бе прецизно наблюдаван и от съветските медии.

Вижте две видеа, в които се вижда с какъв гръм и тропот се случва раздялата с предишното:


На 13 юли Латвия разгласява лист на руските монументи, които управляващите на републиката имат намерение да съборят. Освен обелиска на руските войници-освободители на Рига, описът вклюва монумент на бранителите на Лиепая през 1941 година, монумент на руските латвийски партизани, монументи на командири на партизански отряди, монументи на незнайния боец и още.

По-рано кметът на Рига Мартинш Стакис сподели, че след демонтажа паметникът на съветските окупатори в Парка на успеха ще бъде погубен.

Причина за това решение е фактът, че Музеят на окупацията, който дава отговор за тези монументи, не е признал нито една част от комплекса за произведение на изкуството с художествена стойност.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР