В началото на октомври Асоциацията на българските туроператори и туристически

...
В началото на октомври Асоциацията на българските туроператори и туристически
Коментари Харесай

Ангелкова не обмисля оставка, нито аргументи на 80-членна организация като АБТТА

В началото на октомври Асоциацията на българските туроператори и туристически сътрудници - АБТТА изиска оставката на Ангелкова.

" Не мисля, че би трябвало да се задълбаваме в причините на една организация, която има 80 членове туроператори, които работят главно на пазара в чужбина. Тур операторите и тур сътрудниците имат 2 съществени действия - водят българи в чужбина на екскурзии и притеглят задгранични туристи в България, което е извънредно значимо за туризма тук ", съобщи пред НоваТВ министърът на туризма Николина Ангелкова.

Като претекстове за оставката на Ангелкова АБТТА показва отсъствието на съответна реакция от страна на ръководеното от нея ведомство по отношение на десетки мнения и експертни рекомендации, импортирани в министерството от асоциацията. Това налагало извода за тотална липса на професионални пълномощия и административен потенциал за справяне със задълбочаващите се проблеми на българския туризъм.

Ангелкова акцентира, че в Националния туристически указател има над 3400 туроператори и турагенти , а членовете на тази организация са към 80-90 от тях. " Откакто се сътвори Министерство на туризма следим извънредно резистентен растеж както в броя на визитите на задграничните туристи, по този начин и в приходите ", добави още тя.

 Ангелкова не вижда за какво да подава оставка
Ангелкова не вижда за какво да подава оставка

Министерството на туризма желае повече пари за реклама

" Миналият зимен сезон беше извънредно сполучлив с 19,6 % растеж, или над 1 470 000 задгранични туристи. Ние работим с формалните данни на Националния статистически институт ", добави Ангелкова.

" Не мога да си обясня причините им. Работим с методиката на Световната организация по туризъм и с методиката, обвързвана с регламента Евростат. Предвид разнопосочните тълкувания, разговаряли сме със Световната организация по туризъм да създадем особено образование по тази причина по какъв начин се четат данните ", разясни още тя.

" На тази база имаме повече от 6,5 млн. задгранични туристи, които са посетили България за първите осем месеца на годината, което е към 8% растеж. А задграничните туристи, които са били в страната, само че не са осъществили нощувка, са над 8 млн. ", като прецизира, че не е редно всеки да пояснява данни както му е преференциално и да се вършат операции ,

По отношение на връщане на българските туристи, които вместо българското, избират гръцкото море, Ангелкова посочи: " Има, да. Колкото и необичайно да ви звучи, вторият максимален пазар за лятото, т.е. най- доста визити имаме от Гърция ".

Тя заяви, че от април следва непозната самолетна компания да пусне постоянни полети до няколко дестинации.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР