В началото на ноември тази година стана ясно, че три

...
В началото на ноември тази година стана ясно, че три
Коментари Харесай

С Грипен България освен най-модерните самолети получава и огромни шведски инвестиции в икономиката*

В началото на ноември тази година стана ясно, че три страни оферират на България нови изтребители. Офертите са част от плана за превъоръжаване на Военновъздушни сили, като за 8 многоцелеви изтребители Народното събрание утвърди 1,8 милиарда лв.. Сформирана е специфична работна комисия, която да прави оценка офертите, а след подаването им към този момент има и препоръчани отстъпки - от шведската SAAB, която кандидатства с изтребителите " Грипен ", само че и от очертаващите се като техни най-големи съперници в процедурата F-16, разработка на Lockheed Martin. Какви са преимуществата на " Грипен " пред F-16 - ето какво споделиха от производителя SAAB.

Какво включва офертата за " Грипен "?
Офертата за " Грипен " включва 10 нови изтребителя, които дават отговор на безусловно всички условия, които България е сложила. Освен това, те са в границите на поставения от Народното събрание бюджет и могат да бъдат доставени в границите на избраното за доставка време. Също по този начин, офертата включва и пакет за индустриално съдействие, който ще подсигурява основаването на стотици високотехнологични работни места в България, както и ще укрепи българската отбранителна промишленост. Предстои и построяването на два нови хангара във въздушната база в Пловдив. Тоест това, което Грипен поема като ангажимент във връзка с периодите за доставка, останалите го заявяват единствено като желание.
Какви усъвършенствания са включени в офертата от шведска страна?
Чрез усъвършенстването на логистичния пакет и посредством обвързването на България с други консуматори на " Грипен " в Европа, в това число и с Швеция, успяхме да предложим 10 самолета, вместо 8. В същото време резервираме и цялостната функционалност на самолетите – така наречен air to air и air to ground. Това ще даде на България доста по-високи оперативни благоприятни условия.
Защо България би трябвало да избере " Грипен " пред F-16?
Преди всичко Грипен е извънредно способна платформа с най-новите радарни технологии и единственият, който може да предложи на България най-модерната ѝ ракета - " Метеор ". " Грипен " е единственият нов аероплан, предлаган на България, който съществува през днешния ден и който не е във фаза на създаване, което минимизира непознатите опасности и разноски. Освен това, усъвършенстваната оферта включва 10 " Грипен " самолета, вместо 8 и към момента е под нужния бюджет. Това е голям позитив за българските данъкоплатци. България ще заплаща по-малко за повече. Увеличеният брой самолети, дружно с обстоятелството, че избирайки " Грипен ", България би могла да спре разноските по обслужване на МиГ-29 няколко години по-рано, ще докара до изгоди за държавния бюджет на България в границите на до половин милиард лв..

Някои хора споделят, че " Грипен " не са съвместими с условията на НАТО, по какъв начин ще коментирате тези изказвания?
Нека бъде напълно ясно: " Грипен " е потвърдено изцяло оперативно съчетаем с НАТО за всеки вид интервенции! Той се употребява в Чехия и Унгария - членове на НАТО, които са изцяло ефикасни и надеждни сътрудници в груповата сигурност на Алианса.
Какви биха били изгодите за българската стопанска система от договорката за " Грипен "?
Швеция е една от дребното страни, които усилват своите директни задгранични вложения в България. Шведските компании са разкрили работни места за към 10 000 българи. Също по този начин, дружно с българската промишленост, SAAB ще сътвори Регионален център за поддръжка на " Грипен " в България. Това в действителност е огромно събитие. Центърът за поддръжка има капацитета да поддържа и обслужва и други страни консуматори на Грипен. Това са още нови работни места, софтуерен продан и спомагателни доходи за българската стопанска система. SAAB ще се погрижи да съобщи действителни познания и технологии на България, като това ще сътвори нови висококвалифицирани работни места.
Какво бихте споделили на всички, които приказват за значимостта на околните връзки със Съединени американски щати?
Близките връзки и на България, и на Швеция, със Съединени американски щати имат своята дълга и постоянна история. Те не биха се влошили от това, че България би избрала най-хубавото за своята авиация, стопанска система и разход за данъкоплатците. Напротив - просперитетът на България е основен съставен елемент на националната сигурност и това би трябвало още повече да развие двустранните връзки с сътрудник като Съединени американски щати.
ПЛАТЕНА ПУБЛИКАЦИЯ
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР