В началото на лятото от Югозападното държавно предприятие започнаха проверка

...
В началото на лятото от Югозападното държавно предприятие започнаха проверка
Коментари Харесай

Започна проверка за готовността за борба срещу горските пожари

В началото на лятото от Югозападното държавно дружество започнаха инспекция за готовността на екипите и техниката за битка с горските пожари. Те са се нараснали 7 пъти на територията на предприятието. Засегнатите площи са близо 5000 дка, като главните провали са в регионите на горските стопанства в Благоевград и Дикчан. Основната причина за пожарите е човешка немарливост.

Девет известителни кули, оборудвани със профилирана техника локализират и алармират за горски пожари на територията на Благоевградска област. Информацията се получава в единния противопожарен център и екипите за гасене идват на място за не повече от 50 минути.
Инж. Румен Гаврилов, специалист в Югозападно държавно дружество: На кулата са инсталирани редом две камери. Едната е инфрачервената – термовизуалната камера. Другата – дневна камера с обсег 10 км и 5 км за инфрачервената камера.
По зелената граница със Северна Македония са направени специфични пътища, които разрешават на екипите да лимитират пожарите от западната ни съседка преди да доближат горските масиви на наша територия. Там, където достъпът е усложнен и профилирана техника не може да доближи, се гаси на ръка.
Инж. Румен Гаврилов, специалист в Югозападно държавно дружество: Имаме 40 горски стопанства, които са екипирани с противопожарна техника, както и с екипи за пожарогасене. Каски, ръкавици, облекло. общо за ЮЗДП имаме 32 автомобила, които са позиционирани в горските стопанства.
От началото на годината двама души са предадени на прокуратурата, защото са провокирали горски пожари. Санкциите са сред 500 и 5000 лева Нанесените вреди обаче, постоянно надвишават неведнъж техния размер.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР