В началото на декември се очаква да бъде открита процедурата

...
В началото на декември се очаква да бъде открита процедурата
Коментари Харесай

През декември тръгва изборът на изпълнител на пилотната система за е-гласуване

В началото на декември се чака да бъде открита процедурата за разработване на пилотната система за отдалечено електронно гласоподаване, заяви Силвия Митева, началник на плана, пред публицисти в петък.

По думите ѝ на европейските избори през 2019 година ще може да се гласоподава отдалечено електронно, защото срокът на осъществяване на плана е до 31 декември 2018 година

Близо 1.5 млн. лева е бюджетът за пилотната система за електронно гласоподаване. При изработването й би трябвало да се извършени три симулации с една от положителните практики.

Дистанционното е-гласуване ще способства за развиването на електронното ръководство в България и ще улесни обработката на големи масиви от данни, свързани с изборния развой, счита шефът на дирекция " Планиране и ръководство на действия и планове за е-управление “ Иван Модев.

" Ще се увеличи доверието в институциите. Предимствата са безспорни. Съществуват опасности, свързани с цифровата просветеност и киберсигурността. Трябва да се подсигурява сигурността, оперативната съгласуемост и функционалността на системата. Всеки жител ще има опция да гласоподава електронно от отдалеченост преди изборния ден, само че в случай че реши може да гласоподава в деня на изборите на хартия или машинно, което ще анулира вота по електронен път “, изясни още Иван Модев.

Той посочи, че чакат разбора на положителните практики, който дава опция да се показа тестването.

" На двудневната симулация ще има опция да се тестват 3 разнообразни типа избори – за локални органи, за Народно заседание и за членове на Европейския парламент. Тази симулация е по-скоро демонстрационен акт. Тя сама по себе си не може да бъде приравнена със системата, която ще бъде направена “, добави той.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР