В началото на четвъртата COVID вълна сме. В рамките на

...
В началото на четвъртата COVID вълна сме. В рамките на
Коментари Харесай

В началото на четвъртата вълна сме. Очакваме пик до 4-6 седмици |

В началото на четвъртата Коронавирус вълна сме. В рамките на изтичащата седмица междинният % на позитивните проби е бил 5,64. Това е доста и с всеки минал ден този % се усилва, предизвести епидемиологът и консултант на здравния министър проф. Мира Кожухарова пред БНР.

По принцип над 4% позитивни проби е сигнал за развиване на вълна, посочи тя.

Регистрираната заболеваемост към днешния ден на 14-дневна база е 188,5/100 хиляди души население.

Кога да чакаме пика?

В рамките на четири до шест седмици се доближава върхът на вълната от ковид и по-късно следим релативно бърз спад, сподели още проф. Кожухарова.

Ако тази прогноза - направена на база протичащото се в страните, които към този момент минават или са минали през пика - се извърши, у нас той ще настъпи малко след началото на образователната година.

Най-тревожното и главната грижа за Министерството на здравеопазването в този момент е, че много хора имат потребност от болнично лекуване, уточни проф. Кожухарова

" Обезпокоително е, че броят на хората в лечебните заведения стартира да се усилва много бързо. Към днешния ден са заети 2 410 кревати, от които 197 са в интензивните отделения. Вероятно това ще наложи (прилагането на) плануваните ограничения - домашни събития, съответни мероприятия, учебни заведения, мачове, спортни събития и така нататък, които целят понижаване на опасности от заболяване на хора, включително с съпътстващи болести и в преклонна възраст и допускат ограничение на контактите сред хората. Можем да си го спестим, в случай че се имунизираме малко повече ", сподели проф. Кожухарова.

Въвеждането на ограничения в цялостния им размер би се наложило, в случай че достигнем заболяемост 250/100 хиляди

Ваксините проф. Кожухарова дефинира като " допустимо най-сигурното средство за " Делта " разновидността ".

" Те са ефикасни, изключително в по-младите възрастови групи, само че и при по-възрастните. Имаме в ръцете си действително, а не имагинерно средство за повлияване на хода на епидемията. Достатъчно ефикасни са, с цел да разчитаме на защитен резултат. "

На въпрос за възможната нужда от слагане на трета доза тя отговори, че този въпрос не е на дневен ред в България.

" Мнението на Световната здравна организация е, че няма потребност от трета доза. По-добре е да се имунизира по-голяма част от човечеството. Иначе разногласията, които вървят сред нас, професионално, е на кого е нужна трета доза. По принцип при по-младите, здравите двете дози са изцяло задоволителни. По-различно стоят нещата при старите хора и при хора, които имат болести, свързани с имунен недостиг. При тях фактически, при избрани категории хора със болести, евентуално би било рационално да се направи и една реимунизация.

Доста късно стартира имунизацията в България, множеството са имунизирани от март нататък, още не е неотложен този въпрос. "

По думите й в този момент се разчита на това вълната да е по-краткотрайна спрямо предходните две и обоснова вярата с броя на придобилите към този момент имунитет.

" Съдейки по това, което наблюдавахме по време на предходните две високи талази - есенно-зимната и пролетната, заболеваемостта може да доближи и до 600, 700 на 100 хиляди Възможно е да доближи високи стойности и по-късно бързо да падне.

Общо взето, разчитаме на това най-малко да е по-краткотрайна тази вълна спрямо предходните. Броят на хората, които към този момент имат имунитет - след преболедуване или имунизация - има значение за интензивността. "

Тя още веднъж предизвести, че в този момент " цел " за вируса са хората във възрастовите групи между 20 и 29 година, до 19 г. и сред 30 и 39 година, което тя дефинира като " ново ", така като в предходните две талази бяха главно наранени " по-старшите " възрастови групи.

" Очакваме по-леко протичане на болестта в този момент - предвижда проф. Кожухарова. - Все още няма данни за тежко протичане, с малко изключения, при деца и младежи. Добре е, в случай че по този метод се запазят нещата. "
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР