В началото на април е получено писмо от Газпром относно

...
В началото на април е получено писмо от Газпром относно
Коментари Харесай

Министърът на енергетиката с важно изявление за спирането на газа от Русия

В началото на април е получено писмо от " Газпром " по отношение на метода за заплащане. Дружествата под шапката на БЕХ са подхванали всички нужни ограничения, с цел да се подсигурят количества.

Това съобщи на ексклузивен брифинг енергийният министър Александър Николов.

" Тогава сме поискали право на мнение по съществуващия контракт. В писмото от страна на " Булгаргаз " са поискани спомагателни уточнения, които да минимизират настояванията ", сподели той. По думите му е желано и правно мнение, от което стават ясни рисковете.

" Предложената от съветската страна двуетапна процедура за заплащане крие обилни опасности. Нямаше изясненост на обменния курс, който би бил употребен и това е риск за България ", сподели той.

`На 26-и април е получено писмо за прекъсване на доставките на природен газ за България. Това следва да се удостовери физически до минути, в случай че е реалност ", акцентира той. По думите му изводите са няколко:

" Булгаргаз " е предан и правилен сътрудник. Той разполага и към днешна дата с цялостен пакет, доказващ последното заплащане през април. " Газпром " не извършва контракта ", сподели той.

" България не е единствената страна с такава позиция. Полша е в същата обстановка, както и Литва ", изясни той.

По думите му всички търговски и правни връзки са спазени, то той заключи, че Русия употребява природния газ като политическо оръжие.

" С оглед на това желая да кажа, че до момента в който съм министър и давам отговор за тази административна конструкция, България няма да води договаряния под напън. България не се продава и поддава на каквато и да е цена на трета страна ", отсече той.

" Не можем да си подсигуряваме доставката на природен газ, само че ще се оправим и с тази обстановка ", заключи оптимистично той.

По думите му всички доставки са обезпечени най-малко месец напред и хората могат да са спокойни. " Подсигурили сме различни количества за задоволително обозрим интервал ", сподели той.

" Газовият ден стартира в 9 сутринта. Ако има понижаване на количествата газ към България, ще ви осведомяваме по-късно през днешния ден. Както споделих другояче договорните връзки имат механизми за заплащане. Проблемът е в него. Няма да сложим българите под какъвто и да е риск - юридически, финансов или какъвто и да е, изключително с опцията за арбитраж ", изясни той.

" Излизаме от отоплителен сезон, потреблението ще намалее. На 1-и юли ще имаме и по-големи количества по азербайджанския контракт ", добави той.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР