В началото на 2022 година във Формула 1 бяха въведени

...
В началото на 2022 година във Формула 1 бяха въведени
Коментари Харесай

От ФИА защитиха промените в правилата за 2023 година

В началото на 2022 година във Формула 1 бяха въведени напълно нови механически правила, чиято философия е силите на прилепяне да се генерират от пода на колите, а не от тяхната повърхнина.

И до момента в който цялостната концепция на правила извърши своята задача и за водачите стана по-лесно да се следват един различен, то за тях имаше и един противен миг. Става дума за подскачането на колите, което засегна съвсем всички отбори на стартовата решетка, а може би най-вече страдаха водачите на Мерцедес Люис Хамилтън и Джордж Ръсел.

В течение на сезона няколко от водачите показаха своите терзания, че това отскачане може да докара до съществени дълготрайни проблеми с тяхното здраве. Именно заради тази причина от ФИА се намесиха и от старта на уикенда в Белгия започнаха да наблюдават за подскачането на колите и принуждаваха отборите да трансформират своите настройки, в случай че то бе прекомерно рисково.

Освен това от ФИА трансформираха и разпоредбите за 2023 година, като те усилиха минималната височина на страничните ръбове да подовете с 15 милиметра. Освен това ще бъдат направени и малко промени по размерите на дифузьорите, чията цел ще е подскачането да бъде понижено.
 ФИА възнамерява промени по колите във Формула 1 за 2023 година ФИА възнамерява промени по колите във Формула 1 за 2023 година
Напълно предстоящо тези промени не се харесаха на тимовете, които съумяха да се преборят с този феномен, само че съгласно шефа на комисията за едноместни болиди към ФИА Николас Томбазис от Централата са подхванали единствения верен ход.

„ Ние се опитахме първо да откри краткосрочно решение, а по-късно е средносрочно такова. Не бих споделил, че ще отстраняваме напълно подскачането, само че то ще е много по-понусимо. Не се колебая, че взехме вярното решение “, сподели Томбазис.

Гледайте спорт на MAX с най-вълнуващите надпревари от MotoGP, WRC, NASCAR и Supercars, онлайн, единствено в ефира на MAX Sport.

Снимки: Gettyimages
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР