В началото на 2018 година президентът Доналд Тръмп се въоръжи

...
В началото на 2018 година президентът Доналд Тръмп се въоръжи
Коментари Харесай

За Властелина на митата печеленето на търговски войни е лесно. Но той може би не е прав

В началото на 2018 година президентът Доналд Тръмп се " въоръжи " с измененията в данъчната политика на Съединени американски щати, довели до понижаване на данъчната тежест в страната. След първичния позитивен подтик от тези промени президентът беше уверен, че " комерсиалните войни са положителни и е елементарно да бъдат извоювани ".

Близо две години по-късно американската стопанска система усеща тежестта точно на продължаващата комерсиална война с Китай. А във вторник Тръмп, гордо наричащ себе си " индивидът на митата ", излезе с съмнение, че до съглашение с Пекин едва ли ще се стигне до изборите през 2020 година.

В резултат на това предизвестие " Уолстрийт " реагира неотложно, като изпрати главният индеск Dow Jones с 450 процентни пункта надолу.

Но освен това - американският президент отвори още няколко нови фронта на световната комерсиална война. Той поддържа въвеждането на цени върху вноса на стомана от Бразилия и Аржентина, а също по този начин и на 100% такива върху импорта на сирене, чанти и шампанско от Франция.

Връщането на Тръмп към дейна такава политика разкрива неверната комерсиална логичност в работата му. Невъзможно е да се води комерсиална война, изключително на няколко фронта, без това да засегне международната стопанска система, написа CNN Business.

" Търговските войни са тежки и всеки губи от тях ", споделя основният икономист на JPMorgan Funds Дейвид Кели. " Както доста генерали са отбелязвали през вековете, доста е мъчно да се води война на няколко фронта ", добавя той.

От медията показват, че тук не би трябвало да се има поради единствено директната цена на цените, която визира бизнеса и крайния консуматор. Истинският проблем с митата е обвързван със задълбочаване на несигурността, която от своя страна сковава вложенията.

" Това е уравнението - повече неустановеност значи по-малко стопански напредък и по-слабо наемане на чиновници. Изглежда администрацията на Тръмп изцяло пропуща тези обстоятелства ", заключва Кели. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР