В началото на 1900 година изследователят на Арктика Vilhjalmur Stefansson

...
В началото на 1900 година изследователят на Арктика Vilhjalmur Stefansson
Коментари Харесай

Уникален експеримент, който би поставил под въпрос общоприетото мнение за храненето и здравето

В началото на 1900 година откривателят на Арктика Vilhjalmur Stefansson живял две години с инуитите в Канада и следвал диета, състояща се съвсем напълно от месо.

Той твърди, че в никакъв случай не се е чувствал по-добре, като здравето му е било деликатно следено от медицински експерти по време на опита.

Началото

В началото на 1900 година откривателят на Арктика Vilhjalmur Stefansson се заел с неповторим опит, който би сложил под въпрос общоприетото мнение за храненето и здравето.

Стефансон, който е от исландски генезис, прекарал доста години в Арктика, изучавайки инуитите и техния метод на живот. Той останал удивен от диетата им, която се състояла съвсем напълно от месо, риба и скотски мазнини.

По това време доста хора вярвали, че диета с високо наличие на месо и мазнини е нездравословна и може да докара до сърдечни болести и други здравословни проблеми.

Въпреки това Стефансон бил уверен, че инуитската диета е освен здравословна, само че и превъзхожда типичната западна диета, която е с високо наличие на въглехидрати и модифицирани храни.

За да ревизира теорията си, Стефансон решил да живее с инуитите и да следва диета, състояща се съвсем напълно от месо. Той наел собствен другар, сътрудник откривател на име Фредерик Шватка, да се причисли към него в опита. Те прекарали две години, живеейки с инуитите в Канада, като ловували диви животни и ловели риба с цел да се хранят, както правели и инуитите.

Експериментът бил деликатно следен от медицински експерти, които постоянно измервали тежестта, кръвното налягане и други витални индикатори на Стефансон и Шватка. За тяхна изненада, откривателите останали в чудесно здраве по време на опита, а Стефансон твърди, че в никакъв случай не се е чувствал по-добре.

Заключението на Стефансон

Стефансон документира своя опит в книга, озаглавена „ The Fat of the Land “, която е оповестена през 1956 година. В книгата той твърди, че диетата на инуитите е освен здравословна, само че също по този начин обезпечава всички хранителни субстанции, нужни за здравето на човешкото тяло.

Друго умозаключение, до което Стефансон стигна, беше, че протеина, който приема, не е толкоз значим, колкото мазнините.

Той твърди, че западната диета, която е с високо наличие на въглехидрати и ниско наличие на мазнини и протеини, е причина за доста здравословни проблеми, в това число сърдечни болести и затлъстяване.

Експериментът на Стефансон бил спорен по това време и доста специалисти отхвърлили изказванията му като неоснователни.

Стефансон даже се оказа, че пази тезата, че зеленчуците не са нужни за здравословна диета. „ Стефансон се бори с гнева на вегетарианците “ е единствено едно заглавие, оповестено по време на вълната от медийно внимание през 1924 година „ Общото съмнение е, че диетата с месо би довела до ревматизъм, подагра и преждевременна напреднала възраст “, разяснява анонимният публицист, който също по този начин изрази мнение, че до момента в който мразовитата грубост на живота в Арктика може да направи допустима напълно месната диета, тя не би била подобаваща за някой, който живее в умерена или тропическа зона.

През последните години обаче има възходящ интерес към диети с ниско наличие на въглехидрати и високо наличие на мазнини, като кетогенната диета, които са посочили, че са ефикасни за намаляване и възстановяване на здравословни индикатори като равнищата на кръвната захар и холестерола.

Въпреки че диетата на инуитите може да не е подобаваща или мечтана за всички, опитът на Стефансон оспорва стандартната мъдрост по отношение на храненето и здравето и демонстрира, че може да има повече от един метод за реализиране на оптимално здраве.

Неговият опит също акцентира значимостта на слагането под подозрение на откритите вярвания и проучването на нови хрумвания в преследването на познания и схващане.

Прочети още:

  • Как един човек отслабва, като яде единствено McDonald’s – здравните специалисти обаче споделят, че това е неприятна концепция
  • Месо, отгледано в лаборатория: Какво е култивирано месо от кафези?
  • Хапваш и печелиш! Всеки който изяде този Thali, печели 11 000$
Източник: spiritell.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР