В мрежа Запад се работи по отстраняването на повреди на

...
В мрежа Запад се работи по отстраняването на повреди на
Коментари Харесай

Енергийният министър: В 126 населени места все още има проблеми с електрозахранването

В мрежа " Запад " се работи по отстраняването на повреди на 175 трафопоста в 68 обитаеми места. Общо 9507 са засегнатите клиенти, стана известно от думите на министъра.

В мрежа " Север " се работи по отстраняването на повреди на 163 трафопоста в 58 обитаеми места. Засегнатите клиенти са общо 8234, най-вече в областите Габрово, Шумен, Търговище и Разград, отчасти в Силистра и община Горна Оряховица, заяви Радев. По направление " Юг " няма обитаеми места без електрозахранване, уточни още той. Министърът посочи, че за обитаемо място се брои всяко място, в което има даже и една къща. Броят клиенти не е еднакъв на броя хора, които са наранени, добави Радев.

Той сподели, че до края на деня електрозахранването на всички места в страната би трябвало да бъде възобновено. " Ние издаваме съответните ограничаващи заповеди за интервалите на премахване на повредите от подобен мащаб. Периодът за приключване на тези заповеди е в 23:59 минути на 29 ноември ", осведоми Радев. По думите му при темпото, с което се работи, би трябвало през днешния ден сред 15:00 и 17:00 ч. да се възвърне електрозахранването. Приоритет са тези, при които има най-вече клиенти към съответния трафопост. Защото доста са случаите на един клиент към един трафопост, изясни министърът.

По въпроса за предварителната защита Румен Радев сподели, че за всеки обособен мрежови експлоатационен регион има обособени проекти за деяние при значителни снегонавявания, поледици, обледявания и ураганни ветрове. Именно по тях се структурират и работят спешните групи. Всеки подобен състав има своя специфична машинизация, сподели Радев. В рамките на Министерството на енергетиката е изработен към този момент анализ за установените недостатъци и проблеми, които не са малко. Ще създадем и спомагателна среща с сътрудниците от няколко институции - Министерство на регионалното развитие, Министерство на вътрешните работи, Министерство на околната среда и водите, Министерство на здравеопазването, Министерство на земеделието и храните, защото субординацията е водеща и сподели редица недостатъци при работата и оправянето в рецесия, сподели министър Радев. Той счита, че има смисъл предварителната защита да е резултат на " осъзнати недостатъци и на планувани премислени дейности по-късно, а не нещата да се оставят на самотек година след година ".

Очевидно съгласно него е, че сме в развой на съществени климатични промени и не можем да се преструваме, че те не съществуват. Той уточни, че трета поредна година стабилно има интервали, в които се резервира дълго време жизнеността в листната маса на дърветата. " Стават жълти, червени, само че не падат, нямаме слани, а имаме задоволително високи температури. След това първият влажен сняг, смесен със мощен вятър, води до трошене на дървета и клони ", изясни следствията от климатичните промени министърът. Според него всичко това значи, че се постанова преосмисляне на дейностите в сервитутните зони. Той дефинира като " невежо " изказванието, изразено в публичното пространство, за липса на надзор по осъществяването на проектите за есенно-зимния интервал. Имаме планувани дейности, които са изпълнявани за всяко едно от сдруженията, както и за електроенергийния систематичен оператор, акцентира Радев.

В отговор на въпрос вършат ли се инспекции в електроенергийните сдружения и по какъв начин те са изпълнили проектите си, Радев сподели, че отчетите, с които разполага, са на Министерството на енергетиката, а не на КЕВР. Как се работи в осъществяване на спешните проекти, ще откриваме занапред, съобщи Румен Радев. Той увери, че есенни инспекции за зимния сезон са направени и той има отчети и резултати обект по обект. Министърът уточни, че степента на подготвеност на енергийните обекти за работа при бедствия за Министерството е систематична и постоянна работа.

Румен Радев сподели, че е заинтригуван обаче, че при цялата осведоменост за трафопостове и абонатни номера се оказва, че не може да се направи разграничаване кои от тези номера са на помпени станции за водоподаване, а те не са част от сериозната инфраструктура. Трябва да станат ясни целите при премахване на повредите, тъй че при по едно и също време дефектирали или незахранени 12 000 трафопоста да е ясно по какъв начин да се работи и какъв брой екипа да се изпратят, уточни той.

Относно обезщетенията за клиентите, останали десетки часове без ток, Радев сподели, че това е нещо, което би трябвало да се ревизира и посочи в връзките сред клиентите и съответния снабдител на услугата. Министерството на енергетиката не е снабдител на услугата, акцентира министър Румен Радев.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР