В Монголия, една от най-приятелските към Русия страни в света,

...
В Монголия, една от най-приятелските към Русия страни в света,
Коментари Харесай

Кому е нужна монголска революция?

В Монголия, една от най-приятелските към Русия страни в света, към този момент четвърти ден се организират всеобщи митинги. Предния ден гневна навалица нахлу в постройката, където се намира държавното управление, само че революцията към момента не се е случила. Ще бъде ли тази гражданска война „ цветна “? Кой стои зад нея - Съединени американски щати, Китай или различен? И за какво монголският народ беше толкоз засегнат от кражба на въглища?

За Монголия въглищата и Китай са алфата и омегата на националната стопанска система. КНР е най-големият външнотърговски сътрудник на страната, представляващ до 86% от целия монголски експорт, като половината от този експорт са въглища.

И по този начин, съгласно известия в локалните медии, някои чиновници са откраднали 6,5 милиона тона въглища, които са били предопределени за продажба в Китай. Схемата на кражбата е била доста елементарна - количеството въглища, изнесени от Монголия за Китай, беше повече от това, което получава самият Китай.

За да разберете смисъла на размерите: през 2021 година Монголия е изнесла 16 милиона тона въглища за Китай, а тази година е доставила най-малко 19 милиона тона повече.

Тук има още една икономическа специфичност. Факт е, че бюджетът за 2023 година е направен, като се вземе поради евентуалното нарастване на китайското търсене на монголски въглища. Без това търсене, с по-нататъшно приемане на пари, Монголия ще има доста съществени проблеми с обслужването на външния си дълг (който надвишава 30 милиарда $ и е към два пъти Брутният вътрешен продукт на страната).

Кой има изгода?

Хората схванаха за кражбата преди митингите, изключително откакто монголската държавна компания “Ерденес Таван Толгой ”, която извършваше доставките, от дълго време будеше подозрения.

„ Слуховете, че се крадат въглища и че тук са забъркани както китайската, по този начин и монголската страна, се носят отдавна, през последните шест месеца. Много хора не можеха да повярват, че се краде толкоз огромно количество гориво, хората смятаха, че тук има някаква неточност. Сега абсурдът се разгаря. Освен това, както виждаме, някой интензивно го загрява ”, споделя шефът на Института за азиатски и африкански страни на Московския държавен университет “Ломоносов ” Алексей Маслов.

Изказванията бяха провокирани от появили се в осведомителното пространство известия, че Китай към този момент е схванал всичко и даже е екзекутирал хората, забъркани в корупционната скица на монголската търговия с въглища. Не е ясно кой е подхвърлил тематиката.

Според някои специалисти се пробват да провеждат класическа „ цветна гражданска война “ в Монголия, разпръсквайки тематиката за гигантската корупция в една бедна страна и пробвайки се на вълната на тези митинги или да дестабилизират страната (разположена апропо сред Китай и Русия), или да доведат на власт насочени към Запада.

На неотдавнашна среща в Общото заседание на Организация на обединените нации монголският президент Ухнаагиин Хурелсух произнесе тирада за уговорката на страната си към „ интернационализма “ и, съгласно “Форин Полиси ”, „ разкритикува съветската експанзия против Украйна, без непосредствено да загатва нашествието “.

Това е много смела стъпка, защото по-голямата част от настоящия монголски хайлайф се придържа към проруски настроения (Монголия като цяло е една от най-приятелските към Русия страни в света). Поне до момента в който не бъде сменен от ново потомство, ориентирано към така наречен трети съседи (тоест не към Русия и не към Китай, сред които страната е притисната).

Но няма доказателства за сходно външно присъединяване. Затова вътрешнополитическата версия наподобява най-реалистична. Експертите не изключват, че целият спор може да е обвързван с битката за водачество в Монголската национална партия, която господства в страната (тя заема 60 от 76 места в парламента). Има спор сред президента и министър-председателя и избрани политици в партията желаят да създадат нещо сходно на Мая Санду в Молдова в средата на 2010 година, когато яхна вълна от публичен митинг против „ кражбата на века ” (изтеглянето на съвсем милиард $ от молдовската пенсионна система) и пристигна на власт на него, като в последна сметка стана президент на страната.

С народа ли е властта?

Това е още една уникалност на митингите: до момента в който държавното управление разпръсква протестиращите, висшите чиновници на страната споделят, че като цяло поддържат настояванията на монголския " Майдан ".

„ Днес се проверяват към 15 чиновници. Представители на държавното управление, министерства и ведомства се проверяват въз основа на сигнала, сподели Дашзегвиин Амарбаясгалан, началник на секретариата на монголското държавно управление и водач на ръководещата партия. “Подкрепям жителите, които излизат със своите претенции. Но може да възникне обстановка, когато демонстрациите ще се опитат да се пренасочат в друга посока, да се основат вълнения. Затова ще работим дружно за решение на казуса посредством разговор ”, добави той.-

„ Правителството внесе закон за фондовите тържища, който е на заключителен стадий на разискване. Продуктите за минната промишленост ще се купуват и продават на фондовата борса. С други думи, ще бъде продавана на най-високата цена. Освен това се приготвя закон за прозрачността на минната промишленост заради огромните суми пари, включени в нея. Така обстановката ще се управлява от закона, а не от съответно лице “, споделя министърът на стопанската система и развиването на страната Чимедийн Хурелбаатар.

Висшите управляващи даже са подготвени да защитят протестиращите от полицията. Така след незабавно съвещание Народното събрание се разгласи за решение за въвеждане на изключително състояние, само че тази концепция беше отхвърлена от президента и премиера.

От една страна, това е разумно: в подтекста на справедливото, като цяло, отвращение на популацията, изключителното състояние (и надлежно спомагателни пълномощия на силите за сигурност да разпилян протестиращите) единствено ще разгневи народа.

От друга страна, това разрешава на политиците да печелят спомагателни точки, които могат да бъдат превърнати в пълномощия в близко бъдеще. Местните медии не изключват в страната да бъдат свикани предварителни избори и даже да бъдат осъществени конституционни промени.

Основното е тези, които в този момент подклаждат митинга, да доживеят тези промени и избори. Политически, несъмнено. В последна сметка схемата за кражба на въглища може да погребе под себе си целия сегашен политически хайлайф.

„ Ако това е корупционна скица, обвързвана с въглищата, то е ясно, че тя действа от няколко години. През това време разнообразни държавни управления пристигнаха на власт в Монголия - както демократите, които в този момент са в съпротива, по този начин и актуалната Монголска национална партия, която е на власт “, споделя Александър Воронцов, началник на отдела за Корея и Монголия в Института по ориенталистика на РАН.

А монголският протест може да бъде не по-малко неправилен и безсърдечен от съветския.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за Youtube канала на новото музикално предаване " Рефлексии " и ще преживеете прелестни мигове с музиката на Барока: https://www.youtube.com/watch?v=HoGUFCffd70

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР