В момента, за да се стигне от Европа до отдалечена

...
В момента, за да се стигне от Европа до отдалечена
Коментари Харесай

От Франкфурт до Сидни само за 4 часа. Компания разработва нова технология, която да съкрати дългите полети

В момента, с цел да се стигне от Европа до отдалечена дестинация като Австралия, лишава към 20 часа с елементарен пътнически аероплан. Това обаче може доста скоро да се промени, защото швейцарско започващо дружество желае да редуцира времето на сходни пътувания на близо четири часа.

Как? Отговорът е с хиперзвуков пътнически аероплан, задвижван с водород. Новата технология се създава компанията Destinus, определена от Испанския център за софтуерно развиване и нововъведения (CDTI) да работи по план за аеронавигационен софтуерен проект.

Дружеството е получило близо 12 млн. евро, с цел да създаде първия самолетен мотор, задвижван с водород, и да насърчи създаването на свръхзвукови полети с водородно гориво. Проектът е финансиран с европейски средства от фондовете на Европейска комисия за Испания и в него вземат участие и софтуерни центрове и даже испански университети.

" Радваме се, че ни бяха отпуснати тези безплатни средства, изключително тъй като те са явен знак, че Destinus е в унисон със стратегическите линии на Испания и Европа за развиване на водородните полети ", съобщи Давиде Бонети, вицепрезидент по бизнес развиване и артикули на Destinus.

" За дълбокотехнологични компании като нашата достъпът до тези фондове на Европейски Съюз за възобновяване е от значително значение за осъществяване на напреднали проучвания и ускорение на нововъведенията, нужни за реализиране на конкурентоспособност в международен мащаб. С тези безплатни средства решенията на атомна основа за аеронавигационна подвижност ще бъдат една стъпка по-близо до превръщането им в действителност ", добавя той.

Destinus към този момент разполага с два водородни прототипа - Jungfrau и Eiger - и сега работи по газова турбина, оборудвана с водородно доизгаряне, която ще бъде тествана преди средата на тази година.

Водородната енергетика е обект на голям брой проучвания и разработки, като последователите ѝ акцентират нейните екологични преимущества, защото главните странични артикули от изгарянето на водорода са топлота и вода.

С актуалните самолети пътуването от Европа до Австралия лишава към 20 часа. Destinus обаче е пресметнал, че с неговите водородни летателни апарати ще бъде допустимо да се лети от Франкфурт до Сидни единствено за 4 часа и 15 минути. В резултат на това полетите, които понастоящем лишават съвсем един ден, биха могли да се правят за доста по-кратко време. Бъдещите търговски самолетни компании ще могат да летят сред Лондон и Ню Йорк за към 90 минути.

Проектът е част от устрема на Испания да заеме водеща позиция в създаването и обезпечаването на подвижност въз основата на водород в редица браншове.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР