Какво си представяте, когато чуете за място, на което се

...
Какво си представяте, когато чуете за място, на което се
Коментари Харесай

Бъдещето на спорта се гради в космически кораби, а не в ретро фитнеси

Какво си представяте, когато чуете за място, на което се тестват елитни спортисти?

Ретро фитнес със запотени мъже и дами в отлична физическа форма. Техните мускулни нишки безусловно се виждат поради ниския % подкожна лой. Вените им са цялостни с кръв, а измежду тях стои добре комплициран мъж на междинна възраст, който дава доста точни и ясни команди: “Още едно повтаряне! Не ми харесва постановката на тялото ти! Раздай се до дупка! ”

Сами се досещата - последният има доста богат опит. Той е някогашен професионален спортист, а в този момент е експерт, изграждащ гладиатори.

Малко по-късно спортистите ще изоставен залата, минавайки към “витрина на славата ”, в която са изложени най-различни титли. Те демонстрират, че на това място се построяват първенци.

После ще излязат на лекоатлетическа писта, където ще ги чака различен треньор - нещо като Дейон Сандърс (по-известен като Coach Prime от един от най-популярните спортни сериали напоследък). Това е човек, който може (и ще) извлече максимума от всекиго. Той държи електронен хронометър в ръката си, с който ще дава тежката си присъда - има ли усъвършенстване или не?

Описаните подиуми в действителност не съществуват. Или най-малко не в матрицата, в която се написа бъдещето на спорта.

В нея “ретро фитнесът ” е място, което доста повече наподобява на галактически транспортен съд - с безчет технологии и доста малко дъмбели и други тежести. “Треньорите ” не са строги и мускулести хора, облечени във впити облекла. Та те даже не са треньори.

Облечени са с бели ризи, някои от тях носят очила. Не разчитат толкоз на хронометър, колкото на компютри, десетки камери и комплицирани формули, посредством които пресмятат всички нужни величини, знаейки, че индивидът е прекомерно комплицирана биомеханична система. Тя ръководена от ултра бърз биокомпютър, който обаче постоянно може да търпи усъвършенствания. А подобренията на най-високо равнище стават от учени.

В продължение на десетилетия ASICS задава тренда в спорта и е марката, пишещ матрицата на бъдещето, съчетавайки по неповторим метод традициите със актуалните технологии.

И всичко стартира в Спортния институт на компанията.

Най-вероятно, за толкоз доста години, сте видели крайния артикул - да вземем за пример, обувка за тичане, която е съвършена. Или, по-точно казано, съвършена за съответна цел.

Новите GEL-NIMBUS 26 следват естественото придвижване на крайници и се концентрират върху комфорта при носенето. Серията е с начало още от 90-те години на предишния век и постоянно е била флагман за ASICS.



Сега разполага с технологията HYBRID ASICSGRIP. На фокус е усъвършенстваното прилепване в средата на стъпалото, проектирано посредством плетена горна част и структурата на отворите. Това обезпечава по-високо равнище на поддръжка, сцепление и усъвършенствана устойчивост. Пяната FF BLAST PLUS ECO е виновна за „ облачното ” омекотяване - 24% от нея е направено от био-базирано наличие от възобновими източници, като остатъчни боклуци от обработка на захарна тръстика. Отличната вентилация е с помощта на горната част от лек, дишащ трикотажен материал.

GEL-KAYANO™ 30 разполага със системата 4D GUIDANCE, която работи с придвижването на тялото. Тя обезпечава адаптивна непоклатимост и по-добра поддръжка, когато бегачите най-вече се нуждаят от това. Подходяща е за хора с пронация, което е най-често срещаният вид на неправилна походка – при него тежестта пада върху вътрешната част на стъпалото и в по-общ проект води до проблеми с коленете и ставите.

И още един образец, един от най-известните спортисти на ASICS - Новак Джокович, всяка година играе тенис с обувки, които са особено създадени за него. А моделът, който употребява в съответен сезон, е планиран няколко години преди този момент, минал е стотици проби и чак тогава е влезнал в приложимост.

“Построяването ” на който и да е от тези модели е подчинено на главните закони:
Правилната биомеханика е обвързвана с икономични и синхронизирани придвижвания на съставените елементи на кинетичната верига.Важен детайл от тази верига е стъпалото, като връзка сред повърхността и тялото.Скоростта се основава във етапа на задното обособяване – при оттласкването на задния крайник, а се губи във етапа на обезценка - при приземяването на предния кракЦелта е да понижи смисъла на амортизацията, което да докара до чувството за лекост, непоклатимост, комфорт и скорост.
На доктрина звучи… комплицирано. На процедура, става още по-трудно.

Но по този начин или другояче, с цел да се случи нещо, не може да бъдат заобиколени главните правила в биомеханиката на човешкото тяло. Чак по-късно се стига до най-дребните детайлности.



Сваляне на времето с една десета от секундата, възстановяване на издръжливостта с още няколко метра, подсигуряване на мускулите и сухожилията с още малко… Там, където тренировките, дисциплината и човешката воля намират рамките си, навръх това място стартира спортната просвета.

При ASICS това се случва още през 1977 година, когато централата в Осака тогава основава първата софтуерна изследователска секция за проучване на артикули за облекло. 8 години по-късно централата се мести в Кобе, шестия по население град в Япония. Тогава, през 1985 година, е учреден Институтът за спортни науки на ASICS - посредством консолидирането на Отдела за софтуерни проучвания и Центъра за развиване на обувки.

Именно зад неговите стени ще видите място, което прилична на лаборатория от филм за бъдещето. Там се задава наклонността в цялата промишленост, а философията му е подчинена на “наука, насочена към индивида ”.

И въпреки за “човека ” да наподобява обикновено, да вземем за пример, да се разхожда в парка, извършвайки тази активност, надали си дава сметка, че може да прави неверно едно от първите неща, на които се е научил в живота си - вървенето.
Ако има неприятна симетричност сред двете ви стъпала – времето за контакт на единия крайник е по-малко от това на другия и времето на придвижване на единия е повече от това на другия, това значи, че трансферирате повече тежест върху единия крайник в опит да се компенсирате болежка, която може и да не подозирате, че имате.Или в случай че междинната скорост на крачката ви е идентична при двата крайници, а дължината на разкрача е по-малка при единия, това значи, че са налице болки в таза и бедрените мускули са по-малко ефикасни.Ако пък скоростта на оттласкване на стъпалото е по-висока от междинната за разкрач, това най-вероятно значи, че оттласкването се реализира от пръстите и мускулите на подбедрицата генерират придвижването. И противоположното – когато скоростта е по-ниска или равна от междинната на разкрача, придвижването се реализира от бедрата. В първия случай е налице прекалено натоварване на глезените и коленете, а във втория се натоварват таза и кръста
Замисля ли ли сте се по какъв начин вървите?

Всъщност, необичайно е, че във времето, в което живеем, започваме да се движим все по-малко. И по този метод тялото ни безусловно “забравя ” неща, които би трябвало да са естествени. Няма обаче нищо изненадващо, тъй като главен принцип на нервната ни система е: “Use it, or lose it ” - или използваш нещо, или го губиш.

А в този момент си представете, че стартирате да бягате, дали го вършиме вярно?

Лошата вест е, че е доста допустимо нито да вървите вярно, нито да бягате. Добрата е, че това към този момент не е подобен проблем, стига да знаете тъкмо от какво имате потребност и да си изберете подобаващата за вас обувка.

Спортният институт на ASICS насочва целия си фокус върху естествените придвижвания - освен при работата с елитни спортисти в търсене на техните най-хубави резултати, само че и при елементарните хора и техните потребности.

 ASICS състезателен институт за проучвания

Някои от сполучливите изследвания в последните година на ISS (ASICS Institute of Sport Science), получили интернационалните награди и самопризнания, са свързани с обувки за хора в преклонна възраст или обувки за спорт за високи достижения, в които има съставни елементи от въглеродни нишки.

Чрез новата си акция “Move your mind ” пък марката подтиква хората да се движат, аргументирайки се с всички изгоди от това за психологичното здраве.

Няма обаче бъдеще без минало. И колкото и съвременни технологии да употребява ASICS в този момент, планирайки за десетки години напред във времето, в Спортния институт на марката постоянно се придържат към традицията и основите. Защото съвършената обувка съществува, само че тя е нищо без да има кой да се движи, обут в нея. Това е заветът на създателя Кихачиро Оницука.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР