В момента в законодателството има условия за бърза и адекватна

...
В момента в законодателството има условия за бърза и адекватна
Коментари Харесай

Дечев: Случаят с Дебора можеше да бъде разследван по друг начин

„ В момента в законодателството има условия за бърза и съответна отбрана на жертвите на домашно принуждение, само че най-големият проблем остава в координацията, а и самото усещане на насилието в институциите “, съобщи зам.-министърът на правораздаването Емил Дечев . Той посочи:

„ Проблем е, че българските жители не усещат институциите, които се устоят от техните налози, да работят дейно. Тоест да се извършват отговорностите, поради които им се заплащат заплатите от налозите, които българските жители дават. Това е значителен проблем. И част от огромното неодобрение по отношение на случая Дебора, този в Цалапица, този в Лозен, се дължи точно на това. Усещането, че налозите, които се взимат от заплатите на българите, не се употребяват по най-ефективният метод. Че българските институции не работят дейно. “

По думите му даже при сегашния Наказателен кодекс в тази ситуация с Дебора можело да има по-адекватна реакция . Той акцентира, че законът изрично е бил на страната на потърпевшата.

„ Аз настоявам, че и сега, без да изисквам, че нашият Наказателен кодекс и нашият Наказателно-процесуален кодекс са съвършени. Да, там има текстове, които би трябвало да се трансформират или такива, които да се прибавят, само че даже при тези текстове казусът с Дебора можеше да бъде разследван най-малко първоначално по напълно различен метод. Там казусът не е единствено в законодателството. Даже бих споделил, че не е главно в законодателството. Проблемът е в нашето отношение към домашното принуждение, като хора, като общество. Има едно огромно неглижиране “ , разяснява зам.-министърът пред „ NOVA “. Той акцентира:

„ Отново споделям, даже и при настоящия текст на Наказателният кодекс, можеше да се стигне до по-адекватна реакция в тази ситуация с Дебора. Защото причиняването на 21 нареза, при които има 400 шева, може да се квалифицира не просто като лека телесна щета, за която не е планувано задържане под стража, а като лека телесна щета, обаче по по-тежко незаконен състав, породена по метод изключително непосилен за жертвата и с особена свирепост. Това към този момент е закононарушение от общ темперамент, санкционира се с отнемане от независимост до 3 години и за което към този момент може да се желае задържане под стража. “

„ Тоест всички по редицата са неглижирали това. Ако те ударят на улицата, това е закононарушение, само че в случай че същият човек ти е брачен партньор, татко, непосредствен и те удари у дома, тогава към този момент не е закононарушение. Когато е в дома, ние споделяме не, това не е закононарушение. Точно това мислене би трябвало да се промени. То е в основата на проблемите “ , безапелационен е зам.-министърът.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР