В момента тенденцията се запазва, каквато беше. Заразяването е на

...
В момента тенденцията се запазва, каквато беше. Заразяването е на
Коментари Харесай

Мутафчийски: Отварянето на детските градини в момента е опасно

" В момента наклонността се резервира, каквато беше. Заразяването е на клъстери и фамилно без данни за дифузно разпространяване. Възприехме модел, който се изповядва в Израел - 100 души дневно за три дни и се стягат ограниченията. Не би трябвало да се гледа броя на болните, а опциите на здравната система. Имаме максимален растеж на болни в болница, те са към 380.Имаме растеж на настанените в болница, както и на тези в интензивните. Следят се деликатно и двата фактора.  Заразяването става, както до момента - няма данни за дифузно ", добави той.
На въпрос за какво наподобява по този начин, че доста бързо и извъднъж се стигна до разхлабване на ограниченията: " Вие не знаехте и преди този момент, че би трябвало да носите маска, не бяхте привикнали да пазите отдалеченост, не ви идваше в главата, в този момент хората имат инстикт за това нещо. Хората знаят, че не би трябвало да пипат наляво надясно, че би трябвало в транспортно средство да са с маска. Здравната ни система беше безусловно неподготвена, а в този момент е много по-подготвена, няма общо с това, което беше.
Няма никаква формула, която да се следва. Това е ново предизвикателство и няма образци. Аз се удивлявам на мои сътрудници, които приказват като че ли всичко им е ясно. Хората не знаят против какво се изправят. Има очевиден конфликт сред това да запазим живота на хората и нашето икономическо оцеляване. Ние сме привикнали с всичките улеснения и не желаеме да се разделяме с тях. Но не може да се откри точната формула и по тази причина казахме, че ще изповядаме подобен способ на проба и неточност. И това не е уязвимост, а е тъй като имаме цялостно схващане на казуса ". Той добави, че се е сбъднала прогнозата след Великден да има пик на инфектирани, само че той е бил в ниската граница ".
" За матурите сме дали съответни наставления, с цел да има задоволително място, ще се носят маски от квесторите и учениците. Дали ще свърши скоро коронавиурсът ? Надявам се. Много от лекарите споделят, че топлото време ще му повлияе, само че и доста споделят, че няма. Към този миг би трябвало да се научим да живеем с него. Изработени са механизми да не се нарушава образователния развой и децата би трябвало да се научат да се пазят ", сподели още той.
Вижте още:
НА ЖИВО: Последна информация и всичко за ковид, 10 май
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР