В момента сме се фокусирали как да спечелим гласуването в

...
В момента сме се фокусирали как да спечелим гласуването в
Коментари Харесай

Петър Курумбашев за пакета “Мобилност”: Не сме се отказали да спечелим този мач

„ В момента сме се фокусирали по какъв начин да спечелим гласуването в сряда, а не какво да вършим, в случай че пакетът „ Мобилност “ бъде признат ”, сподели евродепутатът
Само за първите 5 месеца на 2017 година (от януари до май) ракията менте, която е конфискувана, е 54 тона. За същия интервал през 2016 година количествата са 41 т. Само за януари растежът е с внушителните 214% при 22% по-малко инспекции. И това е обстановката преди мощния сезон за казаните, който стартира при започване на есента. Тогава се прибира гроздето, а плодовете ферментират.

Въпреки напъните на митничарите обаче черният пазар на алкохол менте в България процъфтява. От това бюджетът губи десетки милиони на година, а здравето на потребителите е съществено застрашено. Солените санкции и конфискацията на незаконната продукция очевидно не плашат българина, тъй като той продължава да заобикаля законите, а казаните за варене на ракия, или така наречен дребни обекти за филтрация, се радват на занижен надзор от държавните институции. А тъкмо там е съсредоточено незаконното произвеждане на алкохол.

От юни до декември 2016 година са иззети 213 тона ракия менте, която е с неразбираем генезис и за нея няма платени данъци, както планува законът. Както стана ясно, за интервала януари-май хванатата ракия менте през 2017 година е с 13 тона повече, в сравнение с за същия интервал през 2016 година Ръстът в индикатора се изяснява и с 12% повече инспекции от чиновниците на Агенция “Митници” по селските казани, по търговски обекти и по незаконните хранилища на продавачите отвън закона. Това значи, че в случай че инспекциите продължат със същия ритъм, единствено за 12-те месеца на 2017 година би трябвало да бъдат иззети към 310 тона - толкоз, колкото са арестувани за 17 месеца от началото на 2016-а до момента.

Проста сметка демонстрира, че напъните на митническите инспектори са предотвратили загуба за бюджета от 3 млн. лева за този интервал, а този резултат може да се реализира единствено с работатата им от юни до края на декември 2017-а.

Поискана е информация и за инспекциите на митничарите по дребните селски казани за варене на ракия. Резултатите демонстрират, че за 17-те месеца от началото на 2016 година тези инспекции са 1784. Регистрираните обекти от този вид са 1572.

Това значи, че приблизително един котел е проверяван един път за всички 17 месеца.

Не по този начин стоят нещата обаче с лицензираните складодържатели, които създават алкохол, или винпромите. Те са общо 70, а инспекциите за същия интервал в тях са 2783. Това значи, че всеки лицензиран производител на законен алкохол е проверяван 70 пъти от началото на 2016 година до момента.

Друга информация от справката на Агенция “Митници” демонстрира, че инспекциите на инспекторите са ориентирани главно към лица и компании, които не се занимават директно с произвеждане на алкохол, само че имат регистрация по Закона за акцизите.

Това са най-вече магазинчета, барчета и хотелчета. От 20 500 инспекции, половината, или 10 000, са в такива обекти. 6 хиляди инспекции са направени на лица, коит о нямат никаква регистрация по Закона за акцизите и не би трябвало да имат

нищо общо с

производството

и търговията

с алкохол

Както стана ясно нагоре, инспекциите по казаните, където главно се създава незаконната продукция, са 1748, или 9% от всички.

От данните излиза наяве, че митничарите хвърлят запас за битка с незаконния алкохол при търговците на дребно, а не при казаните, които го създават. Според обществените данни за 2016 година всички регистрирани казани за варене на ракия в страната са платили единствено 1 млн. лева данък, което значи, че всеки един от тях създава единствено по 289 л алкохол годишно, което звучи необикновено.

Това обаче са единствено заявените пред страната данни, тъй като 300 литра могат да изтекат от една спиртоварна единствено за няколко часа работа.

Друга забавна наклонност при инспекциите за незаконен алкохол се следи в месеците през годината, когато са най-големите хванати количества. През 2016 година най-вече инспекции има през юни - 866. Тогава обаче

гроздето още е

зелено, а

плодовете

занапред стартират

да зреят и са

надалеч от

ферментацията

Въпреки това хванатите количества са над 12 тона алкохол без заплатен данък. За съпоставяне през октомври, когато е интензивният сезон за произвеждане на ракия, инспекциите са с 200 по-малко, а арестуваното количество - 8 пъти повече.

По-слабата интензивност на инспекторите през есента, съпоставена с пъти по-голямото количество ментета, демонстрира, че производството на незаконния алкохол е в разгара си тъкмо тогава. А тази високоградусова течност с неуточнен генезис ще се пие по коледните и новогодишните празници, както и по морето през лятото на 2018 година

Поне 1000 лева санкция и конфискация на алкохола, в случай че няма документи, е практиката на съда. Стотици са санкционираните за владеене на алкохол без данък през 2016 година, а съдилищата всеобщо удостоверяват наказателните постановления на началниците на митническите ръководства в страната.

Един от образците е с мъж от русенското с. Семерджиево, на който митничарите са конфискували 151 л ракия без заплатен данък, само че би трябвало да заплати и санкция от 1500 лева

През март м.г. в митниците се получава информация, че Димитър търгува незаконно с цигари без бандерол и с алкохол менте. Инспекторите претърсват къщата в селото на 14 март. Откриват 17 пластмасови туби и две стъклени бутилки с ракия, общо 151 л. Димитър обяснил, че част от алкохола е изварен в два казана, които са в селото, а останалата му я дал другар. Нямал никакви документи, в това число и за заплатен данък. По закон трябвало да показа документи за платени 738 лева данък за ракията от 44 градуса. Митничарите го глобили с двойния размер на дължимия данък, или 1476 лева През май 2017 година съдът в Русе удостоверява санкцията и конфискува ракията на Димитър.

Мъж от Панагюрище обяснил съществуването на 765 л в мазето на къщата си с починалия си тъст. Човекът умрял преди 14 година и оставил ракията за сватбите на дъщерите си и за кръщенетата на внуците. Любопитното било, че в същата къща балдъзата му има магазин, а до ракията са открити хранителни артикули, готови за продажба. Ракията е иззета, а индивидът е санкциониран с близо 7 хиляди лева

Търговец от зеленчуковия пазар в Хасково пък продавал домашна ракия дружно със зарзавата. Нито имал позволение за търговия с алкохол, нито показал документи за произхода на ракията и за заплатен данък. Опитал се да изясни, че 17-те литра, изложени на сергията, са създадени през 1992 година и ги носел за почерпка на другар. Анализът на скоросмъртницата посочил, че е над 50 градуса. Хитрецът е санкциониран с 1000 лева и лишен от право да търгува за 1 година




Хиляди търсят лекарска помощ всяка година след натравяне с алкохол менте. Най-фрапиращ е казусът от декември 2015 година, когато 6 души от Якоруда починаха, откакто пили домашна ракия - менте, купена от съгражданин.

Законът за акцизите и законът за виното и спиртните питиета не разрешават продажбата на алкохол без бандерол и етикет, където са посочени изискванията за предпазване и произхода. В същото време обаче това се случва освен по пазари, гаражи и магазини, само че и в заведения за хранене, питейни заведения и оборотни нощни заведения в огромните градове.

Затова препоръките на експерти в сектора са да се поръчва бутилка, която е затворена и има бандерол. Ако пък видите, че ви наливат питието от бутилка без етикет или от пластмасова, това е сигурен знак, че алкохолът е менте и носи съществени опасности за здравето.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР