В момента не се водят преговори за подновяване на договора

...
В момента не се водят преговори за подновяване на договора
Коментари Харесай

"Булгаргаз": В момента не се водят преговори за подновяване на договора с "Газпром"



В момента не се водят договаряния за възобновяване на контракта с " Газпром ", водят се диалози с Азербайджан за спомагателни количества азерски газа. Това сподели в изявление за Българска национална телевизия ръководителят на борда на " Булгаргаз " Иван Топчийски и увери, че след 30 юни се чака да можем да взимаме азерски газ на цялостен потенциал.

Коментарът му бе изработен във връзка декларираното по БНР от вицепремиера и министър на финансите Асен Василев, че страната ни няма да възобновява контракта с " Газпром " за доставка на природен газ, поради войната в Украйна.

Според Топчийски 80% от промишлеността ни е подвластна от газ. " Очакваме неприятни сюжети и имаме други възможности. Първото е покритието на месец април като най-малко на количества. Това се случи със опазване на избрани количества в Чирен. Това е гаранция, че в отоплителния сезон няма да се наложи хората да останат без газ ", съобщи той пред Българска национална телевизия.
Цените ще зависят от показателите на тържищата след 30 юни, само че ще бъдат по-изгодни, увери шефът на " Булгаргаз ".

Предложението на " Булгаргаз " за шоково повишаване на синьото гориво с 58% е било основано на високите показатели в първите 10 дни на март, по такава формула се прави заявката, уточни още Топчийски и добави: " Промените в показателите се регистрират в края на месеца, когато регулаторът дефинитивно взима решение за месец април. Удължен е и добивният сезон в Чирен, с цел да може да се покрие месец април ".

" Чирен ще бъде употребен единствено за месец април, с цел да се покрие потреблението, по-късно хранилището ще бъде запълвано с допустимо най-оптималния микс за идващия газов сезон. Когато вземем количествата по азерския контракт, зависимостта ще стартира да понижава и ще се допълват количества, мже би с съветски, може би с полутечен. Можем да сменяем целия газ по съветския контракт с полутечен газ, само че цената би била много по-лоша ", сподели пред Българска национална телевизия шефът на " Булгаргаз ".

Той също по този начин означи, че по всяка възможност интерконекторът с Гърция ще проработи наесен, само че даже да не бъде приключен, ще получаваме азерски газ на цялостен потенциал.
Графика на газовите TTF фючърси (в евро за мегаватчас)

В края на актуалната работна седмица европейският природен газ поевтиня към триседмично дъно малко над 100 евро за мегаватчас, отстъпвайки с близо 70% от рекордния връх от 345 евро, доближат седмица по-рано.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР