В момента е пълно с оранжерии, които се продават или

...
В момента е пълно с оранжерии, които се продават или
Коментари Харесай

Зеленчукопроизводителят от Петричко, Г. Кафтанов: Ние ставаме тоалетната на цяла Европа, после се питаме, защо сме болна нация


В момента е цялостно с оранжерии, които се продават или дават чартърен, заяви за Агри. БГ Георги Кафтанов, зеленчукопроизводител от региона на Петрич. Причините за отхвърли от произвеждане са доста, като се стартира от компликациите пред земеделските стопани през последните спешни години и се стигне до значителния проблем с неналичието на работна ръка.

„ Всяка година ставките по обвързаната поддръжка са все по-ниски. Ние сме в рецесия, парите са ни малко, а те смъкват ставки. След два месеца като излязат продуктите и ще стартираме да ги хвърляме, на там вървят нещата “, разяснява производителят, чийто оранжерии към този момент са заредени с домати. Според него понижението на ставката допуска, че секторът желае да се изсветли и хората афишират площите, които работят.


„ Това е добре, тъй като тези пари се дават за осъществена продукция с документи. Щом секторът потегля да се изсветлява и се усилват декарите, дано в Министерството на земеделието да помислят и да усилят и общата сума “, предлага Кафтанов.

Засега той няма изясненост за пазарите. Смята обаче, че може да не ни подмине опцията у нас да се вкарват и украински зеленчуци. Кафтанов се възмущава и от инспекциите по тържищата, като съответно за Карналово е уверен, че доматите по 1. 50 лева /кг са от бунището на Солун и влизат тук без документи.

Европейски съюз може да е опрощение за неналичието на инспекции, само че това не е задоволително, с цел да се вкарват отпадъци у нас.

Според него у нас се вкарват и остарели краставици, които се продават на безценица, като подбиват цената на родното произвеждане.

„ Проблемът е, че никой не желае да хване и управлява спекулата. Още от влизането ни в Европейски Съюз страдаме от него. За да се харесваш, би трябвало нищо да не правиш. Започнеш ли да правиш нещо и те намразват. Опитваш ли се да вкараш нещата в ред и ставаш неуместен. Най-добре е да има измами “, декларира земеделският собственик пред агри бг..

Той упорства да се види с какви групи препарати за растителна отбрана работят в Украйна, Македония и Турция, откъдето идват аграрни артикули на безценица.

„ Ние работим за Европейски Съюз и съблюдаваме европейските условия. Защо Европейски Съюз разрешава да се вкарва стока, която е третирана с ПРЗ, неразрешени за общността, а ние консумираме това. И след това се питаме за какво сме болна нация, ние ставаме тоалетната на цяла Европа “, пита Кафтанов, който е също по този начин и ръководител на Сдружението на производителите на плодове и зеленчуци „ Югозапад 2013 “.


Той не подмина и тематиката за неналичието на служащи. „ Няма работна ръка, значителните проблеми се замитат под масата, никой не желае да ги реши “, пита Кафтанов и се чуди по какъв начин другите страни в Европейският съюз може да вземат служащи от трети страни, да ги интегрират и да ги вкарват в тяхната стопанска система, а ние българите не можем да приобщаваме хора от други страни.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР