В миналото силното океанско явление Ел Ниньо е довело до

...
В миналото силното океанско явление Ел Ниньо е довело до
Коментари Харесай

Тази година Ел Ниньо ще донесе по-топло време в целия свят

В предишното мощното океанско събитие Ел Ниньо е довело до рекордно стопляне в световен мащаб, като да вземем за пример през 2016 и 1998 година По-рано тази година учените твърдяха, че е доста евентуално идната година да сложи връх по горещини, тъй като Ел Ниньо доближава своя пик през зимата.

Но настоящето събитие стартира по-рано от нормалното, което е притеснително.
Ел Ниньо се развива сега и през идващите няколко месеца ще продължи да се развива и ще се ускори до пълностоен феномен в края на годината, евентуално към зимата в Северното полукълбо.
Стив Ваврус – старши теоретичен помощник в Център за проучвания на климата към институт „ Нелсън “

Центърът за климатични прогнози на Националната администрация за океаните и атмосферата на Съединени американски щати планува, че вероятността да се появят удобни условия за насърчаване на Ел Ниньо през идната година е над 90%. Ел Ниньо е естествено, краткотрайно и от време на време стопляне на част от Тихия океан, което трансформира климатичните модели по света, постоянно посредством пренасяне на маршрутите на бурите в атмосферата.

По-рано през 2023 г светът излезе от извънредно продължителна и мощна Ел Ниня – противоположното на Ел Ниньо събитие, обвързвано с охлаждането на повърхността на водата. Това докара до изостряне на сушата в западната част на Съединени американски щати и удължи сезона на ураганите в Атлантическия океан.

Ел Ниньо ще донесе по-сухи и топли условия в Австралия. Северната част на Южна Америка – Бразилия, Колумбия и Венецуела – евентуално ще бъде по-суха, а югоизточната част на Аржентина и елементи от Чили – по-влажни. В Индия и Индонезия също ще се откри по-сухо време през август.

Макар че всекидневно Ел Ниньо значи по-малко урагани в Атлантика, в Тихия океан ще се оформят повече тропически циклони.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР