В местността Рожен край Смолян ударно се строи 111-меров пилон,

...
В местността Рожен край Смолян ударно се строи 111-меров пилон,
Коментари Харесай

Инициатива на държавата. Кабинетът на Радев е карал държавни фирми да дават пари за пилона на Рожен

В местността Рожен край Смолян стремително се строи 111-меров стълб, от който в средата на юли би трябвало да се развее българското знаме. Инициативата е на фондацията " Наследство в бъдещето ", а парите - 1 млн. лева, се събират от дарителска акция под патронажа на президента Румен Радев .

В писмо до министерства обаче служебният министър на нововъведенията и растежа Александър Пулев показва плана като " самодейност на страната " и приканва министри от формирания от Радев длъжностен кабинет с министър председател Гълъб Донев да дарят пари.

Така се оказва, че към 15% от парите за пилона са дадени от общини и държавни предприятия под напън от името на Румен Радев. До публицистичното привършване на текста от президентството не дадоха отговор на въпросите на Свободна Европа.
Как се събират 1 млн. лева под напън
Дарителската акция " България заслужава ", която събира парите за плана, беше оповестена по едно и също време с самодейността на 1 ноември 2022 година Сумата от 1 млн. лева би трябвало да бъде събрана доникъде на юни, оповестиха от фондацията основател.

До 11 януари 2023 година са събрани едвам малко над 13 хиляди лева, се вижда от доклада на акцията на на самодейността.

В началото на февруари министри от служебния кабинет на Гълъб Донев получават писмо, подписано от министъра на нововъведенията Александър Пулев, с което ги приканва да дарят пари - както в качеството си на министри, по този начин и в персонално ". В писмото Пулев назовава плана за стълб " самодейността на страната ". То е второто му подред писмо апел за дарението, оказва се от текста му. Първото е било изпратено до министрите през ноември 2022 година

Писмото, с което Свободна Европа разполага, е адресирано до множеството служебни министри, като се изключи министъра на правораздаването Крум Зарков , на образованието Сашо Пенов , на културата Найден Тодоров и на външните работи Николай Милков . То е изпратено с копие до премиера Гълъб Донев и президента Румен Радев.

На министрите Александър Пулев оповестява друга от оповестената от уредниците сумата, нужна за построяването на пилона - 920 хиляди лева Той регистрира, че досега (писмото е от 6 февруари), е декларирана поддръжка от малко над 20 хиляди лева, 15 хиляди от от които ще бъдат дарени от Българската банка за развиване , която е част от подопечното му министерство.
 Писмото на Александър Пулев до министри от кабинета на Гълъб Донев.
" Помощта и съдействието на всяко от нашите ведомства остават основни за поддръжката на тази самодейност под патронажа на президента господин Радев ", написа Пулев до министрите.

Той не беше открит от Свободна Европа за коментар. Александър Пулев е от Пловдив и съгласно информация на " Офнюз " е прочут и съученик на транспортния министър в служебния кабинет Христо Алексиев.

Самият Алексиев също е обвързван с Пловдив. Той е бакалавър по политология от Пловдивския университет " Паисий Хилендарски ". Част от кариерата му в транспортния отрасъл е обвързвана с някогашния транспортен министър Петър Мутафчиев (БСП), който оглавяваше регионалната конструкция на Българска социалистическа партия в Пловдив.

Мутафчиев пък е непосредствен с предприемача, някогашен член на Българска социалистическа партия и почетен консул на Русия в България Георги Гергов.
Кои държавни предприятия дадоха пари
За реализирането на плана към този момент са събрани малко над 700 хиляди лева, разгласи фондацията " Наследство в бъдещето " на 18 май. На уеб страницата на пилона бяха оповестени и донорите, доста от които - държавни сдружения, само че неотдавна описът изчезна, като излиза известие за " неточност 404 ".

Общо към 160 хиляди лева са дарени от държавни предприятия, горските стопанства и общини, оказва се от предоставена от Министерския съвет на Свободна Европа информация.

Държавното дружество „ Ръководство на въздушното придвижване “ е дало 5 хиляди лева, Пристанище Бургас и Националната компания “Железопътна инфраструктура ” - по - 2 хиляди лева Трите компании са под контрола на Министерството на превоза, ръководено от Христо Алексиев от кабинета " Донев ". Алексиев също не си подвигна телефона.

Българската банка за развиване е направила подаяние от 15 хиляди лева с Данък добавена стойност, с решение на управителния й съвет от 28 февруари 2023 година, сочи още справката на Министерски съвет.

Най-много от парите - на обща стойност 120 хиляди лева, са дарени от държавните горски предприятия, които са подопечни на Министерството на земеделието и храните.
Северозападно държавно дружество във Враца - 10 хиляди лева.Северноцентрално държавно дружество в Габрово - 10 хиляди лева.Североизточно държавно дружество в Шумен - 10 хиляди лева.Югозападно държавно дружество в Благоевград - 15 хиляди лева.Югоизточно държавно дружество в Сливен - 15 хиляди лева.Южноцентрално държавно дружество в Смолян - 60 хиляди лева
" Самото министерство пари за пилона не е давало. Аз не мога да споделям на предприятията какво да вършат. Те си имат управителни препоръки ", сподели пред Свободна Европа министърът на земеделието от служебния кабинет Явор Гечев .

Той харесва самодейността за пилона. По думите му тя би трябвало да сплотява обществото, а не да е противоречива.

Дарения са създали и две общини, заяви Българска телеграфна агенция. Община Девин е дала 5 хиляди лева, община Златоград - 10 хиляди лева
Що за стълб е този
Пилонът от 111 метра е показан като най-високия в Европейския съюз и ситуиран на най-голямата надморска височина в света - 1430 м. На него ще се вее българско знаме с повърхност от 1110 кв.м. Всичко това коства тъкмо 1 млн. лева

В момента на поляна в местността Рожен край Смолян се излива стоманенобетонен пиедестал, върху който ще би трябвало да се закрепи пилонът. За градежа бяха изказани подозрения, че е противозаконен, както и че замърсява природата на планината Родопи. След направени инспекции обаче три министерства - на районното развиване, на околната среда и на земеделието споделят, че всичко е изрядно.

Официалното разкриване на знамето ще е на 13 юни, ден преди националния събор на националното творчество и отглеждане на животни " Рожен ". На откриването ще има заря и концерт на Лили Иванова.
 Пилонът би трябвало да е подготвен до края на юни.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР