В Месини, сънлив гръцки град в югозападния Пелопонес, маслобойната на

...
В Месини, сънлив гръцки град в югозападния Пелопонес, маслобойната на
Коментари Харесай

Треска за „течно злато“ в Гърция

В Месини, приспивен гръцки град в югозападния Пелопонес, маслобойната на Панайотис Мицеас жужи от интензивност в един есенен следобяд. Местните, носещи чували с прясно набрани маслини, чакат търпеливо продукцията им да бъде претеглена, измита, нарязана и пресована. Това е празнична сцена, която се повтаря в Гърция от хилядолетия. Но Мицеас не е благополучен, споделя Financial Times в собствен специфичен материал.

Не съм виждал толкоз неприятна година през шестте си десетилетия работа “, сподели 78-годишният производител. Производството е спаднало с повече от две трети заради извънредно топлото време, изяснява той.

„ Маслиновите дървета не си починаха, както трябваше през зимните месеци “, сподели той, грабвайки няколко маслини от чувала. „ Те са обезводнени. “

Въздействието на световното стопляне върху тази съществена част от гръцкия живот от антични времена се простира надалеч оттатък Месини. Добивите на реколтата са намалели в средиземноморския район през последните две години заради времето, до момента в който фермерите на остров Родос бяха наранени от унищожаването на към 50 000 маслинови дървета в горски пожари през лятото.

Масовите цени на зехтина - разказан от Омир като „ течно злато “ - скочиха вследствие на това, удвоявайки се за една година до към 9000 евро на звук. Това от своя страна увеличи цените на дребно и провокира растеж на кражбите на маслини и зехтин, дружно със случаи на подправяне с по-евтини артикули.

Но рецесията има и позитивна страна за Гърция, като възходящата стойност на техния зехтин подтиква бизнесмените да го оферират на пазара като първокласен артикул на задграничните пазари, вместо да оставят по-известните испански и италиански марки да печелят от всеобщите си покупки на висококачествени гръцко масло.

Маслиновите дървета имат дълбоки корени в гръцката история и митология. Легендата споделя, че Атина е наречена по този начин, тъй като когато Посейдон и Атина се състезавали за благоволението на града, се споделя, че приносът на маслиново дърво от богинята на мъдростта за Акропола триумфирал над соления извор, препоръчан от бога на морето.

Неотдавнашният скок в цените обаче стартира да нарушава търговията с маслини, която е централна за гръцкия живот. Мицеас сподели, че мелницата му е била ограбена - крадците са взели 100 литра масло на стойност стотици евро - за първи път в кариерата му.

Някои фермери са опитали с GPS тракери, скрити в пластмасови маслини, с цел да наблюдават кражбите на техните реколти, а супермаркетите са почнали да инсталират механизми срещу кражба на контейнери със зехтин, като че ли са бутилки от уиски или скъпо вино. До предходната година управляващите даже не съхраняваха обособени данни за кражбите на зехтин, тъй като те бяха доста редки.

Сега има три или четири случая на седмица “, сподели Константина Димоглиду, представител на гръцката полиция. „ Никога до момента не сме виждали такива случаи на кражба. “

Въздействието върху климата и скокът на цените обаче най-малкото подтикнаха гърците да обмислят по какъв начин да извлекат повече стойност от годишна продукция, която от дълго време се приема за даденост - опция, подсилена от относително положителната годишна продукция на Гърция през предходния сезон.

Гърция, третият по величина производител в света, обичайно продава първокачествен зехтин на едро на своите по-големи противници Испания и Италия, които го брандират и го продават на потребителите по света.

А вкъщи гърците получават по-голямата част от зехтина за личното си домакинство от необложен неофициален пазар, оценен на 500 милиона евро. Решаващата съставна част на гръцката кухня нормално идва с нищожен надзор на качеството в неетикетирани бутилки, кутии или пластмасови контейнери от родственици или другари с маслинова горичка. Такива продажби в този момент от време на време се договарят посредством платформи за обществени медии.

Емануил Джанулис, президент на Националната междупрофесионална организация за зехтин, сподели, че част от зехтина е фалшифициран с други артикули - проблем, който евентуално ще се утежни с по-високите цени - и повече от две трети от случайно взетите проби от маслото не дават отговор на гръцките стандарти за качество.

Въпреки това към 82 % от 300 000 тона характерен годишен рандеман на масло в Гърция е първокачествен екстра върджин зехтин, който значително се употребява не за марков гръцки експорт, а от италиански и испански производители, с цел да прибавят усет към личното си масло, съгласно Йоргос Иконому, общоприет шеф на Sevitel, основана в Атина група от компании за зехтин.

Нека не упрекваме злите испанци и италианци, а нашата лична некадърност да прибавим стойност към гръцкия зехтин и да го продадем “, сподели той.

Сред тези, които са забелязали неизползвания търговски капацитет на гръцкия зехтин, е Янис Бардис, основан в Ню Йорк юрист по недвижими парцели, който стартира да го внася в Съединени американски щати. „ Исках да дам на гръцкия зехтин цената, която заслужава, тъй като видях по какъв начин другите експлоатират този неповторим артикул “, сподели той.

През 2018 година той се завръща в Спарта, родното му място, с цел да построи най-голямата фабрика в района и марка, наречена Sparta Gourmet, изнасяща зехтин и преработвайки маслини Каламата за ястие.

Когато цените доближиха своя връх предходната година, моите италиански сътрудници упорстваха да им продавам на едро, с цел да увелича облагите си “, сподели Бардис. „ Вместо това избрах да запазя цените си конкурентни и да се впусна в нови пазари, с цел да запазя маслото Laconian Spartan като бутилиран артикул. “

Кристина Стрибаку, притежател на LIÁ, притежател на премия първокачествен зехтин, е различен бизнесмен, който желае да види гръцки артикули в хранителни магазини в чужбина. Тя също се оплаква от гръцката наклонност да изнася всеобщо, изключително предходната година, когато испанското и италианското произвеждане падна с 40 % заради рискови суши, до момента в който Гърция имаше добра година с създадени 350 000 тона.

„ Вместо да се възползваме от неналичието на италиански и испански артикули и да сложим нашия гръцки зехтин на рафтовете на интернационалните супермаркети, ние просто им помогнахме да запазят мястото си, като им продавахме на едро “, сподели Стрибаку.

След години усилена работа със фамилно завещание от 2500 маслинови дървета, Стрибаку съумя да сложи маслото си като марков артикул на рафтовете на водещи магазини като Waitrose в Обединеното кралство. „ Гръцките производители дават приоритет на незабавните облаги, без да влагат в бъдещето “, оплака се тя.

Дори когато цените са високи обаче, не е елементарно да се сътвори експортен бизнес. Спирос Пападатос, някогашен интернационален футболен арбитър, който в миналото е управлявал звезди като Дейвид Бекъм, промени кариерата си, с цел да се върне в Спарта и да управлява маслинова гора на татко си, само че сподели, че е бил обезсърчен да влага в бутилирането и износа заради възходящите разноски за труд, гориво и торове.

Филип Папастратос, различен производител, който в миналото е произвеждал и изнасял от остров Егина, южно от Атина, сподели, че би трябвало да спре интервенцията тази година заради внезапно възходящите разноски.

Въпреки значимото си място в всекидневието, на зехтина не се обръща вниманието, което заслужава от гърците, сподели Иконому. „ Тъжно е, тъй като от десетилетия обсъждаме едни и същи проблеми, а в този момент те се усложняват от възходящото влияние на изменението на климата. “

Дори предприемчивият Бардис не е сигурен за бъдещето на своя артикул.

В предишното този тип инвестиция би била за минимум три генерации “, сподели той, „ само че в този момент не съм сигурен какъв брой дълго ще издържи. “
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР