В международния ден на грамотността - стряскащи данни за нагласите

...
В международния ден на грамотността - стряскащи данни за нагласите
Коментари Харесай

Проучване: 38% от българите не са прочели нито една книга през последната година


В интернационалния ден на грамотността - стряскащи данни за настройките на българите към четенето. 38% от българите не са прочели нито една книга през последната година.
12% пък споделят, че няма смисъл от четене.

Това демонстрира национално представително изследване, извършено от " Алфа Рисърч " и асоциация " Българска книга ". Всеки пети българин или няма книги у дома, или има до 10 книги.

Целият умишлен живот на Павлинка Русева е минал измежду книгите. 35 години работи в библиотеката. По време на пандемията забелязала забавен феномен - доста читатели над 60 година се върнали към книгите, само че по-младите и в този момент са все по-голяма необичайност.

" Те повече четат от телефоните даже в случай че се разноските в този момент из града по алеята, ще видите, те седят един до различен и си гледат в телефоните, не знам какво гледат, двоумя се, че там четат книга ", съобщи тя.

Всъщност за съвсем една трета от българите смисъла на четенето отстъпва място на други, считани за по-важни занимания. 12% даже са на мнение, че няма смисъл да се чете.

" Липса на време, конкуренция на цифрови устройства, желания за четене на по-кратки текстове - стресът даже може да бъде фактор ", съобщи ръководителят на Асоциация „ Българска книга “ Десислава Алексиева.

Тревожните данни са от години, само че като че ли сме затворили очите си за тях, счита писателят Алек Попов.

" Книгата е първата 3D действителност, която е измислена от индивида. Когато има навика и умеенето да чете, попада в свят, който е доста по-богат и по-интересен в сравнение с това, което техниката предлага. Нищо не може да размени това чувство, че си свестен от различен човек ", счита той.

Предпочитана е художествена литература, а през последните години се удвоява ползата към актуалните български създатели.

„ Книгата е като античен влъхва, облечен в думи. Ако не може да си я купите, просто си я вземете от библиотеката “, поучава Павлинка Русева.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР