В медийни публикации некоректно се твърди, че юридическият екип на

...
В медийни публикации некоректно се твърди, че юридическият екип на
Коментари Харесай

Румен Радев: Налагам ветото стриктно

В медийни изявления неточно се твърди, че юридическият екип на президентската институция е позволил неточност, защото президентът е наложил отчасти несъгласие върху Закона за изменение и допълнение на Закона за защитата и въоръжените сили на Република България, признат на 27 септември 2017 година, а с издадения декрет се връща за ново разискване целият закон, а освен оспорените текстове, както е посочено в претекстовете към указа.
Това оповестиха от прессекретариата на президента.

Не единствено юристите в президентската институция, само че и Конституционния съд и цялата процедура по практикуване на несъгласие, следват прецизно наредбите на Конституцията на Република България - член 101: „ …. Президентът може стимулирано да върне закона в Народното събрание за ново обсъждане… “.

При практикуване на конституционното право на несъгласие президентът с декрет връща целия закон, без значение дали са оспорени обособени негови разпореждания, или целият текст.
Правилникът за организацията и активността на Народното събрание (ПОДНС) още през 1991 година урежда процедурата, която се развива при упражнено несъгласие на президента. Сега настоящият ПОДНС в член 86 съдържа подробна уредба, като регламентира двете вероятни хипотези на върнатия закон – оспорен в целокупност или отчасти.

Напомняме, че в пленарна зала се гласоподава целият закон, а освен оспорените от президента разпореждания.
Ключови промени в законодателството следва да се правят след необятен публичен спор и най-много с грижа за публичния интерес и националната сигурност.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР