В кюстендилското село Раждавица заработи център за занаяти Старата череша.

...
В кюстендилското село Раждавица заработи център за занаяти Старата череша.
Коментари Харесай

На Цветница деца и възрастни се учиха да плетат венци в село Раждавица

В кюстендилското село Раждавица проработи център за занаяти " Старата череша ". Идеята е всяка неделя да има разнообразни креативен събития, които да съхраняват и предават старите обичаи.

На Цветница беше показано по какъв начин се плетат венци за празника и техники за изписване на яйца за идния Великден.

С етно работилница навън посрещнаха Цветница в кюстендилското село Раждавица. Деца и възрастни дружно се учиха по какъв начин се плетат венци и кошници от върбови клони и по какъв начин се подготвят обичайни за празника ястия.

Сред първите участници в етноработилницата бяха децата на Елица и Даниела. Двете столичанки избрали Ръждавица поради опцията малчуганите им да се срещнат с традициите за Цветница

" Понеже са момчета, дано малко да научат и Цветница и Лазаров ден и за Иванов ден, за всичко ", сподели Даниела Тодорова.

Жители и посетители на селото дружно вършиха и типичните за Раждавица качамак и гюзлеме, създадоха върбови венци и кошници.

" В момента подготвяме венците, свързани с най-хубавия празничен ден, това е празникът на цветята. Техника няма, значимото е всичкото да произлиза от сърцето, както го почувстваш по този начин и в действителност да го направи ", сподели Димана Крумова.

В селото през цялото лято ще продължат да демонстрират остарели български обичаи.

Автор: Владислава Миланова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР