В критичен стадии на замърсяване на планетата сме, но съм

...
В критичен стадии на замърсяване на планетата сме, но съм
Коментари Харесай

Еколог: Изследване показа отложени вещества от пластмаса във всички тела

В сериозен стадии на замърсяване на планетата сме, само че съм оптимист, че има връщане. Сега е моментът да действаме.

Това сподели за Euronews Bulgaria Денита Заричинова от съдружие „ За земята “.

Преди години направихме проучване в няколко европейски страни, в това число и България. Известни персони се включиха и дадоха проби дали има субстанции, които се отделят когато се употребява пластмаса за еднократна приложимост. Във всички тела имаше такива субстанции. Трябва да вземаме решения, които повлияват на навиците ни и на промишлеността, която създава този пластмасов пъкъл.

От една страна България изостава много от разделното събиране на отпадъците. От друга страна виждам България с огромно преимущество, че не всичко е опаковано както в други страни. Имаме към момента огромните пазари, където може да се пазари насипно. Не сме построили и огромни инсинератори, които би трябвало непрекъснато да се пълнят с отпадък. С малко старания и политическа воля можем да бъдем добър образец.

Добрият образец е община Свиленград, които дават резултати за намаляването на отпадъците. Друг добър образец е община Габрово, която добре се оправя с отпадъците си и непрестанно осведоми жителите си. Те са и една от дребното общини с апаратура за разделно събиране на битовите боклуци в кафяв резервоар.

Трябва да мислим доста над преработването - за повторната приложимост, за потреблението на продуктите неведнъж, за магазини, в които да отидеш със личен съд.

Вижте цялото изявление във видеото.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР