В края на юни зреят най-хубавите череши у нас и

...
В края на юни зреят най-хубавите череши у нас и
Коментари Харесай

Празникът на черешата отбелязват в Кюстендил

В края на юни зреят най-хубавите череши у нас и това е времето за Празника на черешата в Кюстендил. Производители и занаятчии от цялата страна показват там своята продукция и майсторски черешови творби.

Истински творби на изкуството са основали по традиция локалните стопани. Но макар празничното въодушевление, производителите в Кюстендилско сигнализират за доста проблеми в бранша.

В Кюстендилския район има към 20 хиляди дка череши, само че поради несигурния пазар, ниските изкупни цени и възходящите разноски по развъждане на култивирани дръвчета, площите всяка година понижават.

Кирил Димитров, черешопризводител: " По-миналата година изкорених 15 дка, следва да изкореним още 25 дка. Всека година оставам по 30 тона по дърветата и храним пилците. "

Голям проблем е и неналичието на сезонни служащи по черешовите полета. Работниците получават приблизително по 60 стотинки за кг, само че постоянно се случва да берат няколко дни и след това да не се връщат.

Цветанка Манзурова, черешопроизводител: " Искат ни по 80 ст. до 1 лев, та по този начин или другояче не можахме да се разберем. Ето през вчерашния ден никой не пристигна, през днешния ден съм тук с трима – четирима индивида съм ги пуснала да берат. "

Тук черешите за прясна консумация се продават за 2 до 3 лв. за кг. В комерсиалната мрежа обаче, цената към момента е в пъти по-висока.

Кирил Димитров, черешопризводител: " Търговците желаят да станат от раз милионери, от тук като му продадем черешата на 1,50 лева той желае 5-6-7 лв. да я продаде, от там магазините още... и по тази причина става по този начин, не е от производителя. "

В района се продават и доста череши за ракия, цената им е към 40 – 60 стотинки за кг.

Репортер: Антония Сукалинска
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР