В края на тази година изтича давността на отпуска от

...
В края на тази година изтича давността на отпуска от
Коментари Харесай

Важно напомняне за платения отпуск

В края на тази година изтича отминалостта на отпуска от 2019 година, припомнят от ИА „ Главна ревизия по труда “. Всички дни заплатен годишен отпуск могат да се употребяват до края на двегодишната им отминалост, без значение дали са отсрочени, или не за идната календарна година. Част от отпуска може да бъде отсрочен за идната календарна година по искане на служащите и чиновниците и със единодушието на работодателя. По значими индустриални аргументи работодателят също би могъл да отсрочи част от отпуска, само че той е задължен да обезпечи използването на най-малко половината дни в годината, за която се отнася.

Когато отпускът е отсрочен или не е употребен до края на календарната година, за която се отнася, работодателят е задължен да обезпечи използването му през първите шест месеца на идната календарна година. След този период служащият може самичък да излезе в отпуск с 14-дневно предупреждение. Работодателят би трябвало да осведоми служащите при започване на годината за полагаемите дни отпуск, в това число и за останалите от миналата година.

В случай на преустановяване на трудовото правно отношение служащият има право на обезщетение за всички дни, които не са погасени по отминалост, без значение дали са трансферирани или не в последваща година. Давността на платения годишен отпуск стопира да тече, в случай че служащият или служителят употребява различен тип отпуск – за бременност и раждане, гледане на дете и други

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР