В края на следващата година Ангела Меркел ще завърши своя

...
В края на следващата година Ангела Меркел ще завърши своя
Коментари Харесай

Ангела Меркел - 15 години начело на Германия

В края на идната година Ангела Меркел ще приключи своя четвърти, и по нейните думи - финален мандат като канцлерка на Германия. " Човек не може да си показа Германия без нея ", споделя Паскал Тибо, сътрудник на " Радио Франс Интернационал " за Германия.

На 22 ноември се навършват 15 години, откогато тя заема този пост. Дълъг интервал, в който Германия, Европа и светът минаха през редица рецесии и провокации.

Началото

22 ноември 2005 година е леден ден, напомня " T-Online ". Студен фронт е превзел Запада, а политическият климат е турбулентен. Баварският министър председател Едмунд Щойбер се пробва да избави своя сриващ се престиж, Европейската комисия желае от американския президент Джордж Буш изясненост по отношение на тайните затвори на Централно разузнавателно управление на САЩ в Европа. В този ден Бундестагът в Берлин избира Ангела Меркел с 397 гласа за първата жена-канцлер на Германия. От банките на християндемократите се чуват мощни овации, от тези на социалдемократите, които са изгубили канцлерския пост, те са надалеч по-умерени. Някои от тях евентуално плануват, че с предаването на поста от Герхард Шрьодер на Ангела Меркел стартира освен упадъка на социалдемократите, само че и една нова епоха в немската политика.

Едно ръководство, белязано от рецесии

Финанси, банки, евро, бежанци, ковид: Меркел преодолява провокациите с неизменност, и като цяло през днешния ден Германия не се оправя зле. В същото време това, че сме в непрекъснат режим на рецесии, попречи на канцлерката да следва праволинейно оня курс на развиване, който би направил страната сполучлива и в бъдеще. И това е може би най-големият минус на нейното ръководство.

В съпоставяне с проспериращите страни в Азия или балтийските републики, Германия изостава в цифровизацията, а вредите, които това нанася на просветителната система, инфраструктурата и в основни промишлености като автомобилната и телекомуникациите, мъчно могат да бъдат преодолени. Дори в битката против климатичните промени Германия не е на висотата на отговорностите си като водеща индустриална страна. Благодарение на своя политически престиж и икономическата си мощност, Федералната република може да бъде пионер, да въздейства на другите и да движи отбраната на климата напред.

Опит за равносметка

Ангела Меркел е първият немски канцлер от Източна Европа и първата жена на този пост. " 15 години след Обединението това беше мощен знак и за Франция ", споделя Паскал Тибо. Френският публицист споделя, че Меркел постоянно се е радвала на по-високо утвърждение във Франция, в сравнение с това към настоящия френски президент. Цели четирима са се менили на този пост през дългото ръководство на Меркел: Жак Ширак, Никола Саркози, Франсоа Оланд и Еманюел Макрон.

" От една страна тя буди възхита. Във Франция обаче това постоянно се свързва с някаква немска доминация. Един от причините в интерес на Меркел е, че нейното държание обезсилва това обвиняване. " Във Франция Меркел е възприемана като способена, доста опитна и трезвомислеща. Особена благосклонност провокира и семплият ѝ метод на живот. Снимките на Меркел, която пазари в супермаркет, са в мощен контрастност със златните дворци, в които живеят френските президенти.

Докато нейният облик по-скоро буди благосклонност, политиката ѝ предизвика и рецензия. По време на дълговата рецесия Германия беше подложена на критика за липса на емпатия, а държанието на Меркел във връзка с бежанската рецесия разделя обществото. Докато през лятото на 2015 година някои списания пишат за " Уникалната госпожа Меркел " и нейната възхитителна човечност, за почитателите на крайната десница Меркел е " представителка на злото ", споделя Тибо. Крайната левица също я подлага на критика - със своята политика на отворени порти, тя желае " да събере плебеи, от които немската стопанска система се нуждае ".

По време на пандемията Меркел е по-представителна след като и да е, счита френският наблюдаващ и публицист. Затова и въпросът за нейния правоприемник на канцлерския пост още не стои на дневен ред.

Текстът е оповестен

Поздравления и остри думи: Силна, само че в никакъв случай жестока

Поздравления, само че и остри думи, бяха изказани през днешния ден във връзка 15-годишнината от встъпването в служба на Ангела Меркел като първата жена федерален канцлер на Германия, съобщи ДПА. Френският вестник " Паризиен " употребява случая, с цел да разгласява изявленията с политици, които са имали контакти с Меркел по време на нейната кариера.

" Тя несъмнено е най-великата политическа персона в Европа ", споделя за изданието някогашният френски министър на външните работи Бернар Кушнер. По думите му Меркел е " жена, която знае по какъв начин да бъде мощна, само че в никакъв случай жестока " .

Меркел в действителност е образец за " немско качество ", спомня си Жан-Марк Еро, който беше министър председател на Франция от 2012 до 2014 година " Тя може да бъде и досадна, тъй като от време на време е доста мудна ", прибавя той.

Други френски политици разказват немския канцлер като човек, който обмисля значимите решения.

Президентката на Европейската централна банка Кристин Лагард написа в " Туитър ": " Канцлерът Меркел предприе решителни ограничения, с цел да направи Европа по-силна в тежки времена и през днешния ден тя е един от най-уважаваните водачи в света. "

Крайнодясната немска партия " Алтернатива за Германия " (АзГ), на чиито конференции постоянно се скандира: " Меркел да си върви! " , чака нейното излизане от политиката. " Хора, дръжте се, единствено още една година ", написа в " Туитър " говорителката на АзГ Йоана Котар.

През октомври 2018 година Ангела Меркел, водач на Християндемократическия съюз (ХДС), разгласи, че няма да се кандидатира за канцлер на парламентарните избори през 2021 година, напомня ДПА.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР