В края на седмицата гражданите на Чехия ще избират нов

...
В края на седмицата гражданите на Чехия ще избират нов
Коментари Харесай

Изборите в Чехия: Ще задържи ли Бабиш властта

В края на седмицата жителите на Чехия ще избират нов парламент. За да остане на власт, министър председателят Андрей Бабиш е подготвен на коалиция с ултрадесните, само че „ Досиетата Пандора “ (Pandora Papers) може да объркат проектите му.

Премиерът на Чехия Андрей Бабиш има голямо положения и води разточителен живот. В същото време,обаче избира да се показва за елементарен предприемач и бранител на ползите на народа. Той е привлекателен, скромен, надъхан е против елита. В един прелестен ден след посещаване във въглищна електроцентрала и диалог с служащите, до момента в който върви към служебния си автомобил, към него се приближи журналистка и го попита дали има офшорни компании на Карибите. Бабиш резервира ледено безмълвие и половин дузина телохранители брутално отблъснаха нежната журналистка, написа в собствен разбор " Дойче веле ".

 Андрей Бабиш на избирателен протест в Усти над Лабем

Вестта за „ Pandora Papers “ настигна Бабиш по време на предизборна обиколка в град Прунержов в Северозападна Чехия. Според оповестените от проверяващите публицисти документи, през 2009 година той купува на Лазурния бряг няколко недвижими парцела, в това число палат, на обща стойност 15 милиона евро. Сделката е осъществена благодарение на комплицирана финансова скица с присъединяване на „ кухи “ компании, чрез която той официално е теглил заем от личните си активи. Чешката полиция стартира инспекция на информация по съмнение за пране на пари. Бабиш е застрашен от следствия във Франция и Съединени американски щати по съмнение за укриване на налози.

Срам или избавител на Чехия?

Разобличенията се появиха в неуместно за Андрей Бабиш време: на 8 и 9 октомври в Чехия ще се проведат парламентарни избори. Досега той и водената от него партия „ Действие на недоволните жители “ (ANO) водеха в социологическите изследвания. Но в този момент абсурдът с офшорките може да коства втория мандат на премиера, защото доста гласоподаватели към момента не са решили, за кого да гласоподават и върху тяхното решение може да повлияе фактът, че главата на държавното управление, който години наред моли за бистрота и се афишира против неплащането на налози, на процедура прави тъкмо противоположното.

Министър-председателят така и така се намира в центъра на вниманието на предизборната акция. Популисткият политически жанр на Андрей Бабиш и обвързваните с него многочислени политически кавги разделиха страната. Едни го считат за най-големия позор от времето на „ нежната гражданска война “ през 1989 година, а други виждат в него умел водач, избавител от незаконната миграция в Европейски Съюз, която заплашва суверенитета на Чехия. Ето за какво, съгласно доста политици и гласоподаватели, на карта е заложен един от най -важните парламентарни избори през последните години.

 Лидерите на главните чешки партии по време на ефирен спор

Неясен генезис на милиардите

Бабиш рискува всичко на тези избори, съобщи политологът Пьотър Юст пред „ Дойче веле “. „ В случая става въпрос освен за неговото политическо, само че и персонално бъдеще, по-точно за наказателно гонене и позициите му в бизнеса “, счита той.

67-годишният милиардер и създател на холдинг „ Agrofert “ влезе в политиката през 2011 година, когато сътвори партия ANO, чиято абревиатура в превод от чешки език значи „ да “ и която се дефинира като „ политическо придвижване “. През 2014 година Бабиш стана министър на финансите, а през 2017 година – министър-председател. Той непрекъснато дава обещание битка с корупцията, шуробаджанащината измежду елита и бюрокрацията, както и повече бистрота и успеваемост. Но и до през днешния ден не е разкрил произхода на своето милиардно положение.

Конфликт на ползи, помощник на специфичните служби

За да избегне обвиняване в спор на ползи, през 2017 година Бабиш съобщи ръководството на концерна „ Agrofert “ на тръстов фонд. Както, обаче, демонстрираха няколко експертни изследвания, той е траял и по-късно да оказва въздействие върху холдинга. Вече доста години не стихва абсурдът към хотел „ Щъркелово гнездо “. Бабиш е упрекван, че неговата компания е получила нелегално дотации от Европейски Съюз в размер на повече от 2 милиона евро за построяването на център за отдих. Европейската комисия подозира Бабиш в спор на ползи, защото в качеството си на министър председател е повлиял дотациите от Европейски Съюз да бъдат предоставени на концерна „ Agrofert “. Само преди няколко дни чешкият министър председател бе санкциониран за оптимално вероятната сума от 10 000 евро за още един спор на ползи, обвързван с концерна „ Mafra “. В допълнение към всичко това, преди няколко години стана известно, че Бабиш е бил в миналото помощник на службата за държавна сигурност на Чехия.

Орбан оказа помощ на Бабиш в предизборната конкуренция

В опита си да избави своето политическо бъдеще Бабиш организира предизборна акция, фокусирана главно върху „ заплахата “, която съставляват мигрантите. „ Няма да допуснем мюсюлманска Европа “, съобщи неведнъж той, обвинявайки водача на опозиционната Пиратска партия Иван Бартош, че желае да засели всеобщо мигранти в Чехия.

 Премиерите на Чехия Андрей Бабиш (вляво) и на Унгария Виктор Орбан

Темата за мигрантите стана и един от акцентите в предизборната акция на Бабиш по време на визитата на унгарския министър председател Виктор Орбан в индустриалния град Усти над Лабем в Северна Чехия в края на септември. Докато Бабиш и Орбан твърдяха, че не водят предизборна акция, те говореха съвсем извънредно за миграцията - значим въпрос в партийната конкуренция. Бабиш показа Орбан като другар и бранител на Чешката република. " През 2015 година Унгария беше единствената страна, която на процедура отбрани границата на Шенген, като построи ограда. А тази година 77 000 незаконни мигранти дойдоха там и в случай че нямаше ограда, най-краткият им път щеше да мине през Чехия до Германия, с цел да получават там обществени помощи “, сподели той на конференция, на която не бяха позволени представители на някои огромни задгранични медии, в това число немския канал ARD и френския вестник Le Monde.

Възможна коалиция с десни екстремисти

Според последните социологически изследвания от 24 до 27% от гласоподавателите имат намерение да гласоподават за Бабиш и ANO. В същото време преднината на ръководещата партия пред двата опозиционни блока е минимално и от ден на ден понижава - дясноцентристката коалиция „ Spolu “ печели към 23%, а демократичната Пиратска партия - към 21%. И двата блока изключват опцията за съдействие с ANO след изборите. Така Бабиш ще може да сътвори държавно управление единствено с две партии, които имат късмет да преодолеят петпроцентната преграда: крайнодясната партия „ Свобода и директна народна власт “ (СПД) и комунистите.

СПД приканва за референдум за овакантяване на Европейски Съюз, а левите комунисти имат доста дяснонационалистически позиции. Бабиш е подготвен на коалиция и с двете партии, а президентът на страната Милош Земан, който е социалдемократ, от дълго време поддържа концепцията за съставяне на държавно управление, в което да влизат ANO, СПД и комунистите. Чешките опозиционни политици са в смут пред такава вероятност.

„ Не пресилвам: на тези избори на карта е заложено всичко. Става въпрос и за западната ориентировка на тази страна “, сподели Петер Фиала – водач на опозиционния съюз „ Spolu “.

 Лидерът на„ Spolu “ Петер Фиала

Очерняне от чужбина

Бабиш най-вероятно няма да допусне референдум за излизане от Европейски Съюз, сподели политическият анализатор Пьотр Юст. Но той позволява, че при положение на държавно управление на АNО, СДП и комунистите, „ е изцяло допустимо да се демонтират детайлите на демокрацията по полски и маджарски модел “.
Междувременно, когато стана известно за офшорния бизнес на Андрей Бабиш, той употребява обичаната реторическа техника на Орбан: всичко това е клюка от чужбина, с цел да повлияе на резултатите от изборите в Чехия. Самият Бабиш, съгласно личните му уверения, „ в никакъв случай не е правил нищо нелегално или погрешно “.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР