В края на миналата седмица се проведе заседание на Управителния

...
В края на миналата седмица се проведе заседание на Управителния
Коментари Харесай

Хотелиери съобщиха за проблем на морето, който може да ескалира в следващите месеци

В края на предходната седмица се организира съвещание на Управителния съвет на Варненската асоциация на туристическите организации (ВАсТА), на което бяха набелязани главните проблеми, с които се сблъсква сектора с наближаването на летния туристически сезон, предава БНР.

Според Юлиан Бонев, член на УС на ВАсТА, това е проблем, който може да ескалира в идващите месеци. 

" Липсва спешен проект от страна на страната по какъв начин да се реагира когато стартира сезона. Много от хотелите имат договори с туроператори за посрещането на туристи. Хотелиери се тормозят, че до края на май би трябвало да освободят обектите, да ги почистят и приготвят за туристите. Тогава, къде ще отидат украински бежанци? ", попита Бонев. Според него, държавното управление и туристическия отрасъл би трябвало час по-скоро да обсъдят този проблем, а не да се търси решение в последния миг. 

Германските туристи са най-активни в анулациите на резервации за идния летен сезон спрямо останалите западни пазари. Причините са обстановката в Украйна и информациите за плаващи мини в Черно море. 

" Немските туристи всеобщо анулират резервации за началото на сезона и ги отлагат за по-късен стадий - през юни и юли. И през този сезон още веднъж ще наблегнем на записванията  " last minute ". Хората поставят на първо място сигурността, а по-късно са цената и качеството ", разясни Бонев. Той чака още веднъж мощен вътрешен пазар през лятото, както и добра посещаемост от страна на румънските туристи. 

Според Юлиан Бонев е извънредно наложително отпадането на карантината и тестванията за идващите в България туристи. 

" Много наши конкурентни дестинации към този момент анулираха карантината и тестването за туристите. Надявам се скоро това да се случи при нас ", разяснява туроператора. 

Къде ще почиват българите през лятото? 

Според Юлиан Бонев, българските туристи са преоткрили родината в последните няколко години. Предпочитани от българите, които имат намерение да почиват в чужбина са прилежащи дестинации като Турция и Гърция. Не са необичайност и записванията за екскурзии в по-екзотични страни като Египет, Мароко, Занзибар и Малдивите, макар по-високите цени.

От сектора приветстват рестарта на субсидията от 35 евро на седалка за чартърните полети за туризъм, само че имат опасения по отношение на усвояването на средствата. 

" За тази помощ могат да аплайват чартъри, които са с над 100 седалки. Проблемът идва от отлива на записвания и се притесняваме, че няма да има задоволително чартъри ", сподели Юлиан Бонев. 

Юлиан Бонев подсети още веднъж за нуждата от основаването на гаранционен фонд, който да покрие сумите за обезщетение на неосъществени пътувания. Също и на контролен орган, който да попречва незаконната активност в туроператорския бранш. Нов закон за туризма също е неотложен, счита Бонев.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР