В края на миналата годна правителството отдели 1,350 млрд. лв.

...
В края на миналата годна правителството отдели 1,350 млрд. лв.
Коментари Харесай

Йончева: Схемата на правителството за голямото ужилване на българския данъкоплатец е в ход

" В края на предходната годна държавното управление отдели 1,350 милиарда лева за строителство на 134 км. автомагистрала. Става дума за обир, огромно ужилване на българския поданик. Схемата е на път да се осъществя ". Това съобщи на конференция в централата на Българска социалистическа партия представителят на ПГ на " Българска социалистическа партия за България " Елена Йончева. Тя изясни, че  тази скица съдържа 5 стъпки.  Първата стъпка е, че държавното управление дава 1, 350  млрд. лева без утвърждение на Народното събрание и без социална поръчка за 134 км. от  Автомагистрала " Хемус ", без да има работен план. " Такава процедура в Европа не съществува. Това значи, че тази цена е хвърчаща, тъй като всеки терен е неповторим ", акцентира Йончева и добави, че в диалози със експерти, пътни строители те са били безапелационни, че става дума за хвърчаща цена и когато се приказва за такава огромна сума и пари на данъкоплатците, не е допустимо ценообразуване без работен план. Като втора стъпка Йончева уточни, че с цел да бъде осъществена тази скица, би трябвало да бъде наета държавна компания, само че изискването е тя да няма потенциала да прави такова строителство и да се употребява като " черна кутия ", през която да бъдат преразпределени 1,350 милиарда  лв. на съответните авансово определени компании.

" Кои са тези компании може да видите, в случай че погледнете кои компании извадиха техника на 12.12.2018г. на " Цариградско шосе ", разяснява тя. Така по думите й с избора на държавната компания " Автомагистрали ", която не прави строителна активност, е изпълнена третата стъпка. " Четвърта стъпка - " Автомагистрали " не афишира социална поръчка, а раздава 1,350 милиарда лева посредством рамкови контракти на определени компании ", изясни представителят на ПГ на левицата. На пето място тя изясни, че с цел да се направи тази скица, би трябвало приближен човек в " Автомагистрали ". Йончева напомни, че през 2017 година за изпълнителен шеф на " Автомагистрали " е назначен Стоян Беличев, който е бил съучастник с членове на семейство Върбакови - със Славчо Върбаков (съпруг на Гинка Върбакова) във компания " Атлаз -3-Груп " и с Малина и Крyстинка Върбакови в " СИМИ Груп ". " Нашият въпрос към ръководещите е: лицето, което стои зад Гинка Върбакова, същото ли е, което стои зад " Автомагистрали " или връзката на господин Беличев със семейство Върбакови е просто случайност? ", попита Елена Йончева Зам.-председателят на ПГ на " Българска социалистическа партия за България " Георги Свиленски напомни, че през 2014 г, по оценка на Министерство на регионалното развитие, прогнозната цена на 234 км. автомагистрала Хемус от Ябланица до Шумен е 1,5, милиарда лева а през днешния ден 134 км. са дадени за 1,350 милиарда лева

  Димитър Данчев: Има ли прикрито възлагане на социална поръчка? " Вчера министър Аврамова ни уведоми, че има подписани контракти с компании, които би трябвало да дават избрана техника на " Автомагистрали " за осъществяване на съответната активност по строителството на обособените прави на Автомагистрала " Хемус ". Въпросът, който желаеме да зададем, е тези подписани контракти не са ли опит на прикрито възлагане на социална поръчка? " Това попита националният представител от ПГ на " Българска социалистическа партия за България " Димитър Данчев. " Какво прави една компания, когато даде на друга всички свои служащи и гр.София, ул. “Позитано ” 20 тел/факс 8107234 e-mail: [email protected] наличната си техника? Може ли да извършва активност или извършва поръчка, която е предоставена от дугата компания, като в тази ситуация тя е " Автомагистрали ", пита още Данчев.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР