Голямата награда на финала в Малмьо грабна изпълнителят Немо Метлър

...
Голямата награда на финала в Малмьо грабна изпълнителят Немо Метлър
Коментари Харесай

Изненада? Швейцарският джендър Немо спечели Евровизия

Голямата премия на финала в Малмьо сграбчи изпълнителят Немо Метлър с песента " The Code " - енергична балада за израстването и пътя към него с всички възходи и падения.

Швейцарският реализатор впечатли и с екстравагантната си андрогенна визия и розова пола. Той завоюва общо 591 точки, от които 365 бяха присъдени от журито.

Първият определящ се като небинарен (нито мъж, нито жена) реализатор Немо употребява опита си от детството в операта, с цел да приготви осъществяване, смесващо рап, рок, дръм енд бейс и класическа опера, както и да балансира върху въртящ се диск, който се върти със скорост, до момента в който пее. Като небинарна персона Немо избира да бъде именуван с местоименията they/them (те/тях). В парчето му The code тематиката е точно дългият път в търсене на личната полова еднаквост на човек, който не се усеща нито мъж, нито жена.

Ето по какъв начин изглеждаше челната десетка от крайното гласоподаване:

Швейцария - 591 точки
Хърватия - 547 точки
Украйна - 453 точки
Франция - 445 точки
Израел - 375 точки
Ирландия - 278 точки
Италия - 268 точки
Армения - 183
Швеция - 174
Португалия - 152

Още при вота на журито Немо беше безапелационен лидер с 365 точки, изпреварвайки френския реализатор Слиман (218 точки) и хърватина Baby Lasagna (210 точки).

При вота на публиката Хърватия беше победител с 337 точки, само че те се оказаха незадоволителни да покрият солидната поддръжка от вота на журито за Немо, който прибра 226 точки от зрителските гласове (пето място единствено при гласовете на феновете). 

По този метод прогнозите на букмейкърите за победа на Baby Lasagna бяха опровергани. 

Един от занимателните моменти в шоуто беше появяването на генерирани с изкуствен интелект ABBA. Тази година се навършват 50 години от успеха на шведската четворка на " Евровизия " с песента " Waterloo ".

Именно тази победа през 1974 година изстрелва кариерата на ABBA към международна популярност. 

На живо в Малмьо песента беше изпълнена от три някогашни победителки в състезанието - Шарлот Перели (1999 г.), Кончита Вурст (2014 г.) и Карола (1991 г.).

Миналогодишната победителка Лорийн също взе участие в шоуто на финала, като извърши песента си от предходната година " Tattoo ", както и новото си парче " Forever ".

Въпреки това финалът на " Евровизия " тази година мина под знака на свадите.

Въпреки че по принцип песенният конкурс се старае да стои надалеч от политиката, тази година имаше политически митинги в Малмьо поради присъединяване на Израел макар войната в Газа и цялостната филантропична обстановка в популации с палестинци район.



Според стачкуващите Израел трябваше да бъде изваден от състезанието по същия метод, по който на Русия беше неразрешено да взе участие след началото на пълномащабната инвазия в Украйна през 2022 година

Допълнително масло в огъня се налива и от обстоятелството, че в началото

песента на Голан беше отдадена на жертвите от нападението на палестинската ислямистка формация " Хамас " в Израел

от 7 октомври предходната година. Парчето носеше името " October Rain " и в текста си имаше политически препратки към актуалната обстановка в Близкия изток.

След интервенция от страна на представителите на състезанието обаче, името и текстът на песента бяха изменени и в този момент тя към този момент се споделя " Hurricane ".

Въпреки това в символ на митинг преди финала водещата за

норвежката телевизия разгласи, че се отдръпва в символ на съпричастност с палестинската идея.

Певицата Алесандра Меле изясни решението си в днешно видео в " Инстаграм ", изтъквайки израелските дейности в Ивицата Газа.

" Провежда се геноцид. Отворете очите си. Отворете сърцата си. Нека любовта ви води към истината. Мотото на Евровизия " Обединени от музиката " (United by Music) е повода да се занимавам с музика. Но сега тези думи са празни ", споделя 21-годишната певица във видео в Instagram.

В залата и фоайетата, където се организира шоуто, бяха неразрешени всевъзможни флагове, с изключение на тези на участниците, както и плакати с политически послания, като уредниците бяха показали, че ще отстраняват всевъзможни знамена на Палестина.

Изпълнението на Еден Голан на финала беше бурно освиркано от феновете в залата.

Но все пак от гласуването на феновете тя взе 323 точки - второ място при вота от почитателите.

Израел взе участие в състезанието на " Евровизия " от 1973 година, като представители на страната са печелили първото място четири пъти - последният през 2018 година

Друг скандал породи безусловно часове преди огромния край, откакто участникът от Нидерландия

Йост Клайн беше дисквалифициран поради " заплашително държание " по отношение на една от операторките, снимащи шоуто.

Инцидентът е станал тъкмо след осъществяването на нидерландеца по време на втория полуфинал в четвъртък, като той е направил заплашително придвижване към операторката, която е отказала да одобри сигналите му да не го снима.

На идващия ден тя е подала сигнал в полицията, поради което Клайн беше изваден от генералната подготовка, а след това беше и дисквалифициран.

При връчването на точките от вота на журито Нидерландското радио и телевизия просто изпратиха данните към Европейския съюз за радио и телевизия, без да вършат публично появяване. 

Всяко появяване на представителя на представителя на Европейския съюз за радио и телевизия беше освиркван. 

 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР