В края на миналата година основателят на стартъп компанията от

...
В края на миналата година основателят на стартъп компанията от
Коментари Харесай

Стартъп от САЩ пуска балони със серен диоксид в атмосферата, за да затъмни Слънцето

В края на предходната година създателят на стартъп компанията от Съединени американски щати „ Make Sunsets “ Люк Айсман напомпа балони със серен диоксид и пусна в небето в Мексико първата партида. Задачата на балоните е да доближат стратосферата, да се спукат и да разпилян голям брой частици диоксид, които ще отразят слънчевите лъчи. Айсман ще пусне идната партида балони и ще повтаря това най-малко 20 години, до момента в който охлади планетата, оповестява.

Тази технология принадлежи към категорията " слънчево геоинженерство ", само че в настоящия си формат към момента е идея - никой не е провеждал съществени опити върху планетарното помрачаване. В същото време Монреалският протокол от 1989 година за контролиране на химикалите в атмосферата има цяла глава, описваща този принцип на влияние върху атмосферата. Тогава казусът с опазването на озоновия пласт беше решен, само че в този момент човечеството търси способи да избави Земята от прегряване.

Действията на Айсман провокираха вълна от рецензии от учени, еколози и политици, само че те не съумяват да го спрат. Първо, няма подобен закон или съглашение, което да не разрешава на физическо лице да се занимава с геоинженерство. Второ, Айсман беше внимателно, само че публично подсилен от Националната академия на науките на Съединени американски щати, която прикани за разпространение на тази концепция, без да се чакат нови политически съглашения и интернационален консенсус.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР