В коритото на р. Вит влизаха багери и камиони, като

...
В коритото на р. Вит влизаха багери и камиони, като
Коментари Харесай

Договор за 1000 лв. на "Хидрострой" бил причина за незаконните багери в река Вит

В коритото на р. Вит влизаха багери и камиони, като официално ведомствата прецизираха, че има контракт за почистването му. Притесненията на рибарски клуб " Балканка " е, че се изземва бааластра от коритото за градежа на автомагистрала " Хемус ".

© Риболовен клуб Областната администрация на Ловеч е сключила контракт за разчистване на 6 км от река Вит до " Хемус " със строителната компания " Хидрострой ". Това удостовери пред " Капитал " акционерът в компанията Велико Желев по-рано тази седмица. От Областна администрация - Ловеч прецизираха, че цената на контракта е 1150 лева

В петък Басейнова дирекция " Дунавски регион " (БДДР) връчи акт за определяне на административно нарушаване на " Хидрострой ". Не е ясно за какво са нямали визия за почистването при подадените сигнали сред 14 и 17 ноември, откакто съобщение от Областна администрация - Ловеч е изпратено на 13 ноември до тях.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Стойността на контракта за разчистване на 6 км от реката наподобява нереално ниска. За съпоставяне, поръчка на община Павликени за почистването на 2. 5 км от река Михалска е с планирана стойност близо 230 хиляди лева Тази скандална разлика в цените в композиция с обстоятелството, че Басейнова дирекция не загатна, че е известена за контракта в продължение на дни подухва на мисълта, че той е подписан небрежно, с цел да прикрие нередности.

Няколко пъти рибарски клуб " Балканка " видя строителни машини - камиони и багери, в коритото на р. Вит и подаде сигнал, че до него се изнася баластра за близкия градеж на автомагистрала " Хемус ". От клуба уведомяваха отрасловите ведомства, само че без необикновен резултат.

Трасето на автомагистралата се построява край с. Торос от държавната компания " Автомагистрали ".

Бързата работа - скандал за майстора

Областна администрация - Ловеч подписва контракт за разчистване речното корито на река Вит в сектор от 87+800 до 103+150 включително пътните възли " Боаза " и " Дерманци ". Според формалното изказване договорът е подписан на 28 октомври според одобрена стратегия за планово разчистване на речните сектори в отвън урбанизираните територии на област Ловеч за 2019 година Ведомството отхвърли да даде програмата за реките, а тя не е и оповестена на никое място, като посочи, че може да се изиска по реда на Закона за достъп до социална информация. Тъй като цената на контракта е дребна - единствено 1150 лева, възложителят не е задължен да организира търг съгласно Закона за публични поръчки, разяснява в свои отговори до " Капитал " регионалният шеф Ваня Събчева. Велико Желев посочи пред " Капитал ", че са сключили контракт с Областната администрация, защото машините им по този начин или другояче са били покрай въпросния сектор от реката, тъй като до предишния месец работеха по правата Ябланица-Боаза на автомагистрала " Хемус ", която беше открита преди изборите.

Във видеото на рибарски клуб " Балканка " се вижда, че един от камионите е на компания " Мони-07 ". Желев удостовери, че те са били техен подизпълнител по строителството на автомагистралата и са работили и в реката. " Колегите са избързали преди да се извадят всички нужни документи ", сподели той пред " Капитал ", като посочи, че са желали да употребяват обстоятелството, че няма вода в реката. Те обаче, по думите на Желев, са работили преди да им разрешат.

Остават още въпроси

Странното в тази ситуация е, че БДДР не са загатнали, че са били известени за това разчистване още предишния уикенд, когато " Балканка " поде сигнал и bTV и БНР насочиха въпроси към тях. " На 14 ноември пристигнаха да ревизират и не ни споделиха, че има такова нещо. На 15 пък не видяха нарушаване и още не знаеха, че има разчистване ", споделя Димитър Куманов от риболовния клуб пред " Капитал ". Наистина, в отговор до БНР от екоминистерството обясниха, че " не са установени нарушавания, изискващи дейности от компетентността на Басейновата дирекция ". На 8 ноември пък от същото ведомство бяха разкрили изземване на баластра от коритото.

Чак на 18 ноември в късния следобяд от дирекцията се " досетиха ", че има разчистване и регионалната администрация ги е уведомила.

Другото несъгласие е с изявлението на служителя от " Автомагистрали " Калин Борисов, до момента в който даваше доклад на премиера Бойко Борисов във вторник. Той удостовери, че някой е копал в реката (без разрешение), както и че повода е градежа на предстоящ мост. " Моят коментар по този въпрос като строителен инженер е, че не е належащо да изореш 2 км река, с цел да построиш мост върху нея. Огромни мостове се строят без въобще да се влиза в коритото на реката ", споделя Димитър Куманов.

При въпросния сектор на реката в събота ще се организира " гражданско събиране ". Димитър Куманов изясни, че нямат право за митинг, защото община Тетевен се е допитала до Агенция " Пътна инфраструктура " (АПИ) за мнение. От там обаче са отказали позволение, тъй като блокирането на пътища от републиканската пътна мрежа е неразрешено. Куманов съобщи пред " Капитал ", че не са имали желание да блокират пътя въобще, а ще показват недоволството си при автобусните спирки до моста.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР