В Копривщица знаят, че високо вдигната глава струва скъпо, но

...
В Копривщица знаят, че високо вдигната глава струва скъпо, но
Коментари Харесай

Румен Радев: Високо вдигната глава струва скъпо, но единствено с изправен гръб човек върви достойно напред


В Копривщица знаят, че високо вдигната глава коства скъпо, само че само с изправен тил човек вижда ясно, върви почтено напред и може да напише Кърваво писмо, което да отвори врата към възкръсването на България. Това сподели президентът в словото си по случай тържественото отбелязване на 146-ата годишнина от Априлското въстание в Копривщица. 

Окрилен от своя културен и нравствен напредък, градът ви подари на България огнените водачи на Априлската епопея Тодор Каблешков и Георги Бенковски. Тяхната смелост заби ръждивия български нож в сърцето на прогнилата османска империя и сподели на света, че българите отхвърлят робството и зората на българската независимост изгрява, сподели президентът. 

След Априлското въстание не остават монументи на военни победи, а клади и костници. Това е въстание на осъзнатата всеотдайност в името на свободата, на лудите глави, трансформирали се в непреходното ентусиазъм на нова България. Те оставиха след себе си онази кървава следа, без която нямаше да можем да изкачим съдбоносната историческа висина, водеща към заветния Шипченски връх. Оттогава ни разделят век и половина, няколко войни, възходи и произшествия, както и несбъднати идеали, само че образецът за поколенията остава, уточни още в речта си. 

По думите му съдът на времето е отредил великолепие и популярност на българските апостоли на свободата, чиито имена ще останат във времето. 

Нека в никакъв случай не забравяме тези мощни и неподправени българи, тъй като патриотизмът им, саможертвен и образован, е пример, изключително през днешния ден. " Вечна памет на героите от април 1876 година Да живее България! ", приключи словото си президентът.

По мотив годишнината на площад „ 20 април “ в града се състоя тържествена проверка-заря, а президентът одобри почетния строй. На отбелязването участваха началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов, народни представители, представители на локалната власт и жители. 

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР